De via Francigena

De via Francigena was in de middeleeuwen een belangrijke route die Canterbury met Rome verbond. Talrijke pelgrims legden ze te voet af en bereikten zo via Frankrijk en Zwitserland de Eeuwige Stad.

In Lazio passeert de originele route door Bolsena, Montefiascone en gaat ze via Viterbo en Sutri verder naar Rome. Er wordt een stuk van de oude via Cassia gevolgd. De route wordt aangegeven door een wegwijzer met een afbeelding van een pelgrim op.francigena2

Ook nu nog zijn er mensen die grote delen van de route te voet afstappen. Wie echter niet de hele weg wenst af te leggen, kan er ook voor kiezen om korte(re) etappes te bewandelen, die voeren langs mooie natuurpaden. De route van Bolsena naar Montefiascone bijvoorbeeld bedraagt 17 km. In Bolsena passeert ze via de Santa Cristinakerk, waar het wonder van Bolsena plaatsvond. De route brengt je langs het meer van Bolsena op de oude Romeinse weg, om dan in Montefiascone aan te komen aan de Rocca dei Papi, ooit het verblijf van vele pausen. Je hebt er een adembenemend zicht op het meer van Bolsena. Ook een bezoek aan de mooie San Flavianokerk met de vele fresco’s loont de moeite. Proef als afsluiter zeker eens de lokale wijn Est!Est!!Est!!!.

Extra foto's

2 Responses to “De via Francigena”

  1. Caty Derijcke

    Deze route (een deel) wil ik zeker eens doen maar het is zeer moeilijk om goeie info hierover te vinden. Bv een mooie kaart, wandeltijden en overnachtingsplaatsen.

  2. Ludwine Vanacker

    De informatie bestaat, maar dan vooral in het Italiaans. Ik kan je eventueel ook het adres doorgeven van iemand die toen hij op pensioen ging, de route afgelegd heeft vanuit België tot in Rome. Hij gaf enkele jaren geleden een spreekbeurt in Leuven, waar ik ook aanwezig was.

Plaats een reactie