Bolsena

 

Bolsena is het belangrijkste toeristische centrum aan het meer van Bolsena. Aan het meer is een jachthaven met veel toeristische activiteit. Het sfeervolle centrum van Bolsena heeft smalle straatjes, leuke winkeltjes, restaurantjes en terrasjes. Het goed bewaarde kasteel steekt boven de stad uit. De Romaanse kerk van Santa Cristina is een bekende bedevaartsoord. De archeologische site van Volsinii ligt net buiten de stad, richting Orvieto. Volsinii is de oude Etruskische stad van Orvieto, die in 264 v.C. verwoest werd door de Romeinen. De overwonnen bevolking stichtte een nieuwe stad aan het meer van Bolsena, Volsinii Novi genoemd. Hieruit is de naam van Bolsena ontstaan.

Basiliek van Santa Cristina

De basiliek is een Romaanse kerk uit de de 11de eeuw met een renaissance gevel. Boven het portaal is een terracotta te zien van Della Robbia. De kerk is gewijd aan de Heilige Christina, martelares en slachtoffer van de vervolgingen van Diocletianus. Binnen links bevindt zich de Cappella del Miracolo en de Grotta van Santa Cristina. Je kan er een stukje van het altaar ziet waarop de hostie gebloed heeft tijdens het mirakel van Bolsena (zie hiervoor Orvieto). De Paus stelde een feest in van Corpus Domini. Jaarlijks wordt dit feest gevierd met een processie door de met een bloementapijt versierde straten. Het liggend beeld van de Heilige Cristina is eveneens van Della Robbia. De kerk heeft ook catacomben uit de 3de-4de eeuw die kunnen bezocht worden.

IMG_8431IMG_8432

De Heilige Christina leefde in de 3de eeuw en werd vervolgd  onder Diocletianus. Ze wordt vereerd op 24 juli en op de vooravond wordt er een mis opgedragen op het graf van de martelares. De Grotta wordt dan ook versierd met bloemen. ’s Avonds wordt het beeld van de Heilige Christina in een processie gevoerd en zijn er opvoeringen in openlucht van de misteri van Santa Cristina. Hierbij worden de verschillende martelingen uitgebeeld die de Heilige doorstond.

 

Rocca Monaldeschi

IMG_8403 IMG_8386In dit laatst middeleeuws fort is een museum ondergebracht. Hier wordt op een didactische manier de geschiedenis van het meer uitgelegd vanaf de prehistorie tot aan de periode van Etrusken en Romeinen. Diverse voorwerpen uit het ijzeren tijdperk uit de archeologische site ‘Gran Carro’ zijn te bezichtigen. Deze archeologische site werd in 1959 ontdekt tussen Bolsena en Montefiascone. Er werden karrensporen gevonden en onderzoek onder water bracht een prehistorische nederzetting van paalwoningen aan het licht. In deze periode was het waterpeil van het meer veel lager dan nu.

Verder zijn in het kasteel nog voorwerpen te vinden van de opgravingen uit de Etruskische stad Volsinii. Sinds kort is er ook een aquarium ondergebracht met 300 soorten vissen en amfibieën.

De omgeving van de Rocca is heel pittoresk. Er zijn veel nauwe middeleeuwse straatjes, het is een gezellige buurt.

IMG_8391

bolsenarocca

Archeologische site Volsinii

De archeologische site van deze oude stad kan je gratis bezoeken. Het ligt op wandelafstand van het kasteel. Je ziet er de resten van de cisterna, de termen, het plein, de basiliek, het amfitheater, de winkels en enkele huizen met fresco’ s en mozaïeken.

bolsenaopgrav1

bolsenaopgrav2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8383IMG_8365

 

 

1 review over “Bolsena”

  1. Nadine en Jan (Nevele)

    Bolsena heeft als kuststadje heel wat troeven. Vooral de middeleeuwse wijk met het ROCCA MONALDESCHI (10 euro per persoon) is top… en het is iedere euro waard. Het prachtig uitzicht op het meer van Bolsena is niet te versmaden. We bezochten tevens de Basiliek van Santa Cristina (gratis) en de archeologische site VOLSINII (gratis). Beiden de moeite waard.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart