Montefiascone

Montefiascone ligt hoog gelegen langs het meer van Bolsena. Het heeft een mooi oud centrum. In het bovenste deel van het stadje is er een Rocca dei Papi uit de 12de eeuw. Van daaruit heb je het mooiste zicht op het meer. Er is een aangenaam park bij. Bij helder weer kan je zelfs zien tot aan de kust.

IMG_8467IMG_8487

 

Reeds van ver kan je de grote koepel zien van de kathedraal van Santa Margherita. Na de Sint Pietersbasiliek in Rome en de dom van Firenze, heeft deze kerk de derde grootste koepel van Italië. Binnen in de kerk is er een beeld van Santa Margherita van Arnolfio di Cambio en er is ook een terracotta van een madonna met kind van een Della Robbia.

IMG_8465IMG_8477

 

 

IMG_8476IMG_8471

 

In het lage deel van de stad is er de fraaie San Flavianokerk, een unieke romaanse kerk die bestaat uit 2 kerken boven elkaar. Het oudste deel dateert uit de 11de eeuw. De gevel heeft een loggia uit de renaissance, vanwaar de pausen de gelovigen zegenden. Binnenin zijn er mooie 14de eeuwse fresco’ s die de kortheid en de ijdelheid van het bestaan illustreren (legende van de doden en de levenden). Hier ligt ook de grafsteen van Johannes Fugger. In de kerk zijn er ook mooie gedecoreerde zuilen.

monte3monte2monte1

Est!Est!!Est!!!

photoest2Dit is de beroemde witte wijn van Montefiascone. De Duitse bisschop Johan Fugger reisde in 1111 naar Rome voor de kroning van keizer Hendrik V. Hij stuurde een knecht voorop om bij alle herbergen de wijn te gaan proeven. Was de wijn lekker, dan schreef de man ‘Est’ (‘Hier is het’) op de muur. Aangekomen in Montefiascone, vond de knecht de wijn zo lekker, dat hij Est Est Est schreef. Fugger kwam in Montefiascone aan en bleef daar hangen. Hij overleed er aan een overmatig drankgebruik. Zijn grafsteen in peperino ligt in de San Flavianokerk. Nu zijn er nog 4 cantina’s in Montefiascone die de wijn aanbieden. Ieder jaar is er half augustus een wijnfestival in de stad. Er gaat dan ook een stoet uit met historische figuren die deze leggende uitbeelden.

 

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart