Viterbo

Viterbo is de hoofdstad van de gelijknamige provincie van Noord Lazio. De stad is omringd door een oude stadsmuur met torens en ademt een middeleeuwse en authentieke sfeer uit met zijn smalle straatjes, pleinen, fonteinen, monumenten. Parkeren in de binnenstad kan het best op de parking van de Piazza Martiri d’ Ungheria. De stad heeft zoveel bezienswaardigheden en troeven, zodat het zeker de moeite loont om deze te bezoeken. Klanten van Huisitalie krijgen een wandeling die ik zelf gemaakt heb, waar je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad passeert, ook langs goed gelateria’s, bars… Enkele bezienswaardigheden:

DSC_0164Piazza San Lorenzo

foto_viterbo_023

Deze piazza ligt op de plaats van een oude Etruskische akropolis. De kathedraal heeft een elegante 14de eeuwse toren. Het interieur is sober.

Het meest opvallende gebouw is echter het middeleeuwse pauselijk paleis (‘Palazzo dei Papi’) uit de 13de eeuw, de vroegere residentie van de pausen. Viterbo is gekend als de Pausenstad en was in de 13de eeuw een toevluchtsoord voor de pausen. Hier vond het langstdurende conclaaf uit de geschiedenis plaats. In 1268 startten de pausverkiezingen in Viterbo. De aanhoudende strijd tussen Italiaanse en Fransgezinde kardinalen duurde meer dan 30 maanden. Toen er nog steeds geen paus verkozen was, gaf de burgemeester opdracht om het dak gedeeltelijk te verwijderen en de kardinalen op een rantsoen van water en brood te zetten. Hierdoor kwam de verkiezing in een stroomversnelling en werd enkele dagen later paus Gregorius X verkozen. Hij legde de voorschriften vast voor het conclaaf, die nu nog steeds worden toegepast.

IMG_8822

 

viterbo san pellegrinoDSC_0167Wijk San Pellegrino

Deze volksbuurt heeft zijn middeleeuws karakter bewaard door de vele pleintjes, steegjes, huizen, torens, bogen, trappen. Er zijn hier talrijke winkeltjes met ambachten.

 

DSC_0173Fonteinen

De stad heeft talrijke pleintjes met op elk plein een fontein. Deze fonteinen zijn uniek en vormen het middeleeuwse karakter van de stad. De meeste fonteinen zijn mooi gedecoreerd, veelal met de afbeelding van de leeuw, het symbool van de stad Viterbo.

De grootste en oudste fontein is de Fontana Grande op de piazza Fontana Grande, ontworpen door Vignola in de 13de eeuw.

DSC_0171

 

DSC_0142Piazza del Plebiscito

DSC_0141Het marktplein was het politieke en administratieve centrum van de stad in de 13de eeuw, met veel statige paleizen, zoals het Palazzo del Podestà en het Palazzo della Prefettura. Aan de hoek met de corso Italia zie je de 44m hoge Torre dell’ orologio uit de 15de eeuw. Daarbij is er terug een leeuw afgebeeld, het symbool van de stad.

DSC_0143DSC_0144Interessant is een bezoek aan het stadhuis. Hiervoor neem je vanaf het plein de richting van de via Ascenzi en ga onder de boog door. Rechts heb je de ingang van het stadhuis. Op de bovenverdieping kan je gratis tijdens de kantooruren de oude vertrekken van het stadhuis bezoeken. De Sala Regia met de prachtige 16de eeuwse fresco’ s stellen de geschiedenis van de stad voor. Op de plafonds zijn de steden te zien die tot Viterbo behoorden. Vanaf die eerste verdieping heb je ook een uitzicht op de Piazza. Het stadhuis heeft ook een binnenplaats met fontein en mooi panorama, toegankelijk onder de boog op de piazza.

phototermenViterbo thermenstad

Viterbo is ook een kuurstad. Op verscheidene plaatsen ontspringen sulferbronnen uit de grond. Dit zijn drukbezochte openluchtkuuroorden geworden. Het belangrijkse is het thermenkomplex terme dei Papi. Dit kuurcomplex ligt ten westen van de stad en was reeds bekend in de tijd van de pausen.  Hier kan je allerlei therapeutische behandelingen en massages ondergaan. Er is tevens een openluchtzwembad waar een warmwaterbron in uitkomt. Tijdens het weekend betaal je wel meer. Een aanrader, zelfs in de winter!

Andere plaatsen waar er warme sulferbronnen te vinden zijn, zijn de pozzi van San Sisto en Le Bullicame. Le Bullicame is een groot terrein waar een bron van 58° C uit de grond komt. Het water wordt via kanaaltjes geleid. De bronnen van de Bullicame werden reeds vermeld in het Inferno van Dantes Divina Commedia. De toegang is gratis. Vlakbij is er ook een interessante botanische tuin. De Pozzi di San Sisto worden uitgebaat en er zijn ook kleedkamers. Het water heeft hier 100°C en wordt als zeer therapeutisch aanzien.

IMG_9342IMG_9333

 

DSC06172La macchina di Santa Rosa

De Heilige Rosa is de patroonheilige van Viterbo en ieder jaar op 3 september gaat er om 9u ’s avonds een stoet uit door de smalle straatjes van de stad. Een 30m hoge toren wordt gedragen door 100 ‘facchini’, die gekleed zijn in wit en rood. Het is een hele eer om facchino te worden en je moet er lichamelijke testen voor ondergaan. De laatste etappe van de macchina gaat naar het hoger gelegen clarissenklooster en kerk. De stoet trekt massa’ s volk aan.De dag voor de stoet (op 2 september) is er een stoet met 300 figuranten . Op 4 september, is er een braderie met kraampjes, overal verspreid in de stad. Het klooster, waar het lichaam van de Heilige Rosa kan aanschouwd worden, is dan drukbezocht.

In de Via Santa Rosa kan je op bepaalde dagen het geboortehuis van de Heilige Rosa bezoeken.

IMG_8877IMG_8878

 

Museo Civico

Het museo civico aan de Piazza Crispi is ondergebracht in het vroegere klooster Santa Maria della Verità en herbergt tal van Etruskische en Romeinse voorwerpen. Op de eerste verdieping is er o.a. een 16de eeuwse Pietà van Sebastiano del Piombo en een terracotta van een Della Robbia.

Museo archeologico

Het museum in de rocca, een 14de eeuwse burcht gebouwd door kardinaal Albornoz, is vooral bekend voor de opgravingen uit het Romeins theater van Ferento.

7 reviews over Viterbo

 1. Familie Tilmans-Bruijnen (augustus 2020)

  Zeer mooie stad! Met de uitgestippelde wandeling kom je op plaatsjes waar je andere toeristen niet tegenkomt. Een echte aanrader!

 2. Mariet Bloemendal

  Ik deel de mening van de schrijfster. Viterbo is echt de moeite waard. Maar je moet er wat moeite voor doen.
  Vele verborgen pareltjes. Super leuk dat je een rondwandeling hebt gemaakt

 3. Kees van Veldhuizen

  Viterbo op zaterdagochtend bezocht. Stad maakt vervallen en sombere indruk. Heel veel lege zaken en verlaten straatjes. Erg stil met zoekende toeristen. Horeca wat uitgeblust, weinig attent. Kraampjes dicht, voor een of ander evenement. Het is alsof je eind seizoen langskomt.
  13 juli 2019.

  • Ludwine Vanacker

   De eerste indruk van Viterbo kan inderdaad zo zijn, maar als je de stad wat beter leert kennen, vind je echte pareltjes. Daarom geef ik ook aan mijn klanten een zelfgemaakte wandeling met uitleg mee, zodat je de mooie kanten van Viterbo kan ontdekken.

 4. Nadine en Jan (Nevele)

  In Viterbo hebben we geluncht in Ristorante – Pizzeria IL LABIRINTO. Aangenaam kader. Goede keuken en toch niet duur!

 5. Jan en Nadine HENAU - HAECK

  Heel mooie middeleeuwse San Pellegrino wijk met talrijke oude fonteinen. Piazza San Lorenzo is in vele opzichten een juweel. Op de Piazza della Morte kunnen grotten worden bezocht (Viterbo Sotterranea) die privaat uitgebaat worden. De moeite waard om een bezoek te brengen met gids (kan in het Italiaans of het Engels). Op zondag kan niet alles in de stad bezocht worden… een reden om volgend jaar terug te keren!

 6. Marc

  Het is heerlijk kuieren in de middeleeuwse wijk!

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart