Sutri

Sutri is een pareltje in la Tuscia. Het stadje is gelegen aan de via Cassia, waar ook de pelgrimsroute de Via Francigena passeert. De bovenstad heeft een pittoresk centrum, dat je via de imposante poort de Porta Franceta bereikt. Sutri was oorspronkelijk een Etruskische stad en later een Romeinse kolonie. De dom heeft een mooie betegeling, een romaanse crypte en een mooie toren uit 1207. In het palazzo communale is er een klein Etruskisch museum ondergebracht.

 

 

 

Naast de kathedraal is er sinds september 2018 een nieuw museum ingewijd in het Palazzo Doebbing, waar wisselende tentoonstellingen gehouden worden. Alleen al het gebouw is het bezoeken waard!

Buiten de muren ligt het Romeins amfitheater, in tufsteen uitgehouwen uit de 1ste eeuw v. C. Het werd slechts gevonden in de eerste helft van de 19de eeuw. Langs de hoofdbaan zie je ook de Etruskische necropolis met de vele graven. Eén van die graven is heel merkwaardig. Het werd omgevormd in de Romeinse tijd tot tempel van Mitras. Nu is het omgevormd tot kerk van de Madonna del Parto met fresco’ s uit de 14de eeuw. Deze waardevolle fresco’ s tonen scènes van de geboorte en afbeeldingen van heiligen, waaronder San Michele Arcangelo en ook enkele afbeeldingen van de Madonna met kind.
Er is een gecombineerd toegangsticket voor het amfitheater en de Chiesa della Madonna del Parto, te koop voor de ingang van het amfitheater.

Vanaf de kerk van de Madonna del Parto, of ook wel il Mitreo genoemd, kan je de weg verder omhoog nemen naar de Villa Savorelli. Deze villa werd gebouwd  in de tweede helft van de 17e eeuw door de familie Odeschi en kwam in de 19e eeuw in handen van de familie Savorelli. Er is een mooie tuin ‘all’ italiana’ met een mooie fontein in peperino en mooi panoramisch zicht. Vlakbij vind je ook de Chiesa di Santa Maria del Monte met zijn imposante gevel.

²DSC01858

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart