De meest bezochte bezienswaardigheden in ‘La Tuscia Viterbese’

Het begin van het jaar is het moment waarop een balans wordt opgemaakt van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden in het voorbije jaar in de provincie van Viterbo, ook wel ‘la Tuscia Viterbese’ genoemd. Het Mibact (ministerie van cultureel erfgoed en activiteiten) heeft een lijst gepubliceerd met de 20 meest bezochte musea e staatssites.

1. Cività di Bagnoregio


Cività di Bagnoregio laat alle sites ver achter zich. In 2016 was er maar liefst een record aantal van 642.000 mensen die een bezoek brachten aan dit sprookjesachtige dorpje. Hiervan waren er 378.310 mensen die een toegangsticket betaalden (de inwoners van Bagnoregio komen er gratis in). Het toerisme in de Cività neemt elk jaar toe, zodat stilaan een limiet bereikt is voor het kleine dorpje. Ik raad nu zelfs aan om er niet meer langs te gaan in drukke weekends. Het zijn vooral Italianen zelf die de Cività bezoeken en dat doen ze meestal als weekenduitstap. Maar de laatste jaren hebben ook Japanners en Chinezen de weg gevonden naar de Cività. Ze maken er een stop op doorreis naar Rome en verblijven niet in de streek (misschien maar best ook!). Niettemin blijft de Cività een toeristische bezienswaardigheid die een enorme aantrekkingskracht uitoefent en het is dan ook terecht de nummer 1 in de streek van Viterbo. In België en Nederland is het dorpje nog niet echt gekend en het is dan ook echt een aanrader om tijdens de week een bezoek te brengen aan dit juweeltje!

2. Villa Lante in Bagnaia

Op nummer 2 staat Villa Lante in Bagnaia met 81.951 bezoekers. Deze 16e eeuwse villa met zijn schitterende tuin ‘all’ italiana’, ontworpen door Vignola, werd in 2013 uitgeroepen tot mooiste tuin van Italië. De tuin bestaat uit mooie fonteinen. Het water komt vanuit de Monte Cimino en loopt via verschillende fonteinen en waterpartijen naar beneden. Het onderste terras bestaat uit een typische renaissance tuin met buxushaagjes en de ‘Fontana del Quadrato’. De 2 villa’ s van de kardinalen Gambara en Montalto zijn niet te bezoeken, enkel de loggia is toegankelijk voor het publiek. Naast de tuin met fonteinen is er een grote tuin die ooit het jachtterrein was van de kardinaal Gambara en dit deel is gratis toegankelijk. Voor de tuin van Villa Lante betaal je inkom, maar elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis.

 

3. Palazzo Farnese Caprarola

Palazzo Farnese in het kleine dorpje Caprarola, dichtbij het meer van Vico, is de derde meest bezochte bezienswaardigheid in de provincie Viterbo (69.627 bezoekers). Dit imposant Palazzo uit de 16e eeuw, was ooit het buitenverblijf van de kardinaal Alessandro Farnese, en is in alle opzichten schitterend. Het gebouw zelf is vijfhoekig, binnen zijn er prachtige fresco’ s en je kan ook de tuinen bezoeken. Het paleis is een echte topper en is een bezoek meer dan waard! Het bezoek is gratis elke eerste zondag van de maand (maar de tuinen zijn niet open op zondag).

 

 

4. Etruskische graven Tarquinia

Op de vierde plaats van meest bezochte bezienswaardigheden staan de Etruskische graven van Tarquinia. Deze maken deel uit van de werelderfgoedlijst van de Unesco. De belangrijkste site is de necropolis van Monterozzi met beschilderde grafkamers. De fresco’ s zijn goed bewaard en beelden diverse taferelen uit zoals begrafenisbanketten, dansfeesten, muzikanten en bacchanten…. De graven zijn een belangrijke getuigenis van het dagelijkse leven van de Etrusken, een beschaving waar nog niet zo veel van gekend is. Er kwamen in 2016 hier 41.948 bezoekers langs.

 

 

5. San Francesco kerk Viterbo

De vijfde plaats is opmerkelijk: de San Francesco kerk in Viterbo stad. Dit kerkje uit de 13de eeuw maakte deel uit van het aanpalende klooster en had oorspronkelijk een Romaanse structuur. Later werden er barokke elementen aan toegevoegd. Het kerkje werd na het bombardement tijdens de tweede wereldoorlog, steen per steen terug opgebouwd. Het kerkje bevindt zich binnen de muren van Viterbo, aan de Rocca, en telde in 2016 maar liefst 38.900 bezoekers.

 

Verder op de lijst:

Verder staan op de lijst: het amfitheater van Sutri (21.241 bezoekers), het nationaal archeologisch museum van Tarquinia (17.756 bezoekers), de kerk San Pietro in Tuscania (16.850 bezoekers), de kerk Santa Maria Maggiore in Tuscania (12.830 bezoekers), het archeologische museum van Vulci in Canino (10.195 bezoekers), het nationaal archeologisch museum van Tuscania (8.960 bezoekers), het sanctuarium van de Madonna della Quercia (8.750 bezoekers), het archeologisch museum van Agro Falisco en het Forte Sangallo in Civita Castellana (5.874 bezoekers), de Romeinse stad van Volsinii in Bolsena (4.856 bezoekers), het Palazzo Altieri in Oriolo Romano (3.701 bezoekers), de site Ferento bij Viterbo (3.277 bezoekers), het nationaal archeologisch park van Vulci in Canino (2.937 bezoekers), de necropolis van Madonna dell’ Olivo in Tuscania (1.824 inwoners), de villa Giustiani in Bassano Romano (1.049 bezoekers).

Niet op de lijst:

De streek van Viterbo heeft dus heel wat toeristische troeven. En dan zijn er nog talrijke interessante sites niet vermeld die om diverse redenen niet in de lijst opgenomen worden: omdat ze niet veel bezoekers hebben, omdat ze in privé bezit zijn, omdat ze niet opengesteld zijn voor het publiek, of gewoon omdat de bezoekers niet geteld worden. Ik denk hierbij aan : Castello Ruspoli in Vignanello, Parco dei Mostri en het archeologisch park in Bomarzo, Bisenzio, Het wijnmuseum (Muvis) in Castiglione in Teverina, het museo civico te Viterbo, de archeologische sites van Barbaro Romano, de Etruskische site van Norchia, het klederdrachtmuseum in het Palazzo Farnese in Gradoli, de abdij San Giusto in Tuscania…. Al deze sites zijn daarom zeker niet minder interessant!

 

One Response to “De meest bezochte bezienswaardigheden in ‘La Tuscia Viterbese’”

  1. Osvaldo Velo

    The content gives credit to the beauties of this area of northern Latium. Unfortunately, it does not mention another, too often forgotten, opportunity for tourists: fishing. We have a lot of water in this province, plus much more within easy reach from Viterbo and in the surrounding provinces and regions. Flyanglers are not aware of the fact that they can dedicate one or few more days of their holiday with the family visiting lakes, rivers and chalk-stream while relatives go for art, history and the like.

Plaats een reactie