Tarquinia

Tarquinia is een stad van Etruskische oorsprong gelegen dichtbij de kust. De stad ligt op een rotsachtig plateau en heeft een goed bewaarde binnenstad (met o.a. oude kerken uit de 13de eeuw en paleizen uit de 13de en 15de eeuw, een castello, een belangrijk archeologisch museum…). Opmerkelijk is het 15de eeuwse Palazzo Vitelleschi, waar het nationaal Etruskisch museum is ondergebracht. Het museum bevat een opmerkelijke collectie voorwerpen, afkomstig uit de necropolis, waaronder de gevleugelde paardjes van terracotta, de graftombe van het Doodsbed en de graftombe van het Triclinium (beide graftomben uit de 5de eeuw voor Christus).

Maar Tarquinia is vooral bekend voor zijn necropolis, die deel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van de Unesco. De Etruskische necropolis omvat 600 graven, waarvan 200 beschilderd zijn met schitterende fresco’ s. De belangrijkste site is de necropolis van Monterozzi met grafkamers uitgegraven in de rotsen. De fresco’ s zijn goed bewaard met felle kleuren en stellen diverse taferelen voor zoals begrafenisbanketten, dansfeesten, muzikanten en bacchanten, landschappen.. Er zijn enkele bekende graven toegankelijk voor het publiek waaronder : het graf van de jacht en visvangst, het graf van de luipaarden, van de leeuwin, van de panters… Dit enorm patrimonium is niet alleen van artistiek belang, maar het is ook een belangrijke getuigenis van het dagelijkse leven van de Etrusken.

Tarquinia is een interessant centrum voor wie van geschiedenis houdt, maar ook door zijn ligging aan de kust met bars en restaurantjes, is het een ideale plaats voor wie van strandvakanties houdt.

3 reviews over Tarquinia

  1. Nadine en Jan (Nevele)

    De streek van TARQUINIA moet niet onderdoen voor Toscane. Het Etruskisch museum (Piazza Cavour) is van een hoog niveau… en vooral het beeld met de gevleugende paardjes hebben onze verwachtingen overtroffen. We hadden enkel nog tijd voor de NECROPOLI ETRUSCA (even buiten de stad), een plaats die je moet gedaan hebben!

  2. Danny

    De stad heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in voorzieningen voor toeristen (een goed werkend infopunt, handig stadsplan dat via nummers gelinkt is aan de bewegwijzering, ook aan vertalingen van infoborden -voorheen exclusief Italiaans- wordt nu aandacht besteed, …). Hoogtepunt van Tarquinia blijft het Nationaal Etruskisch Museum in het Palazzo Vitelleschi, waar de gevleugelde paardjes, symbool van de stad, sinds 2015 terug in hun volle glorie te bewonderen zijn…

  3. Paul

    Tarquinia zelf is mooi, maar de weg ernaartoe is ook prachtig. Golvende landschappen zoals in Toscane!

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart