Cività di Bagnoregio

De Cività di Bagnoregio is sprookjesachtig gelegen op een tufstenen plateau. Het dorp ligt geïsoleerd door de aanhoudende erosie en aardbevingen. Het plateau is nog steeds onderhevig aan erosie en de stad brokkelt verder af. Hierdoor wordt de Cività ook ‘la città che muore’ genoemd (de stad die sterft). De Cività maakt deel uit van Bagnoregio, maar door erosie en door een aardbeving in 1695 werd de Cività volledig afgescheiden van Bagnoregio. De inwoners vertrokken daarna massaal en de Cività was enkel nog bereikbaar met ezels. In 1965 werd een voetgangersbrug gebouwd om de Cività te bereiken. Na de klim op de 300m lange brug kom je aan de middeleeuwse Porta Santa Maria, de toegangspoort van de oude stad. Aan weerszijden van de poort bevinden zich 2 bas-reliëfs van leeuwen met een mensenhoofd in hun klauwen, die verwijzen naar de overwinning die de inwoners haalden in 1457 bij hun opstand tegen de heerschappij van de Monaldeschi, een adellijke familie uit Orvieto.

DSC_0272IMG_9541

Via de poort kom je op het hoofdplein, waar de romaanse kerk San Donato staat. Hierin is een 15de eeuws crucifix, dat ieder jaar op goede vrijdag wordt rondgedragen in de processie. De Cività is onveranderd gebleven en een wandeling loont erg de moeite.

IMG_9564IMG_9550

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn talrijke middeleeuwse huizen, een olijfmolen uit de 16de eeuw, een bisschoppelijk paleis en het geboortehuis van San Bonaventura, de patroonheilige van Bagnoregio.

IMG_9548

DSC_0280

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9584

 

 

 

 

 

 

 

Tweemaal per jaar heeft er een palio met ezels plaats op de piazza van de Cività, de eerste zondag van juni en de tweede zondag van september.

Het mooiste uitzicht op de Cività heb je vanuit het oude Franciscanerklooster. Het zicht is er betoverend, vooral als er een mistsluier rond de Cività hangt. ‘s Morgens zit de zon er uitstekend om mooie foto’s te maken. Hiervoor rijd je door het centrum van Bagnoregio steeds rechtdoor. Er is een kleine parking (betalend). In het oude klooster is er nu een bar. Als je in de tuin achteraan wandelt, kan je ook de grot zien, waar de Heilige Bonaventura zijn roeping gevonden heeft. Van daaruit is er een panoramisch zicht.
Vanaf het nabijgelegen dorp Lubriano heb je ook een prachtig zicht op heel de vallei van de ‘calanchi’ (een soort uitgesleten canyons), waarin de Cività zich bevindt. Het panoramisch punt wordt er het ‘teatro dei calanchi’ genoemd, omdat het inderdaad net als een schouwspel is dat je kan aanschouwen.

Sinds 2014 is de toegang tot de Cività niet meer gratis. Je betaalt 1,50 euro voor een toegangsticket. Er is onderaan de brug een betalende parking, maar die is (vooral in het hoogseizoen) overvol en er worden veel parkeerboetes uitgeschreven.

In de prachtige vallei van Bagnoregio (Valle dei Calanchi) zijn er begeleide excursies mogelijk met quads en mountain bikes. Informatie via [email protected]

12 reviews over Cività di Bagnoregio

 1. Ron

  Dit moet je gezien hebben. In eerste instantie was ik erg sceptisch om er heen te rijden. Eenmaal terplekke val je van de ene in de andere verbazing. Op het “vaste” land, het dorp dus, is het al een betovering: het oude stadje en het uitzicht op de olijfboomgaarden. Eenmaal de lange en steile brug overwonnen ( ik heb enorme hoogtevrees) kom je in een onbeschrijflijke omgeving, waar de tijd bijna heeft stilgestaan. Kortom: ben je in de buurt, ga er heen!!!!!

 2. marc Van H

  Onvergetelijke ervaring, ook voor kids die toen nog zeer klein waren.
  Doen voor het ooit te laat is…..het brugje er naar toe is bangelijk!!!

 3. Victor

  Indrukwekkend. Wel eng als je zoals ik hoogtevrees hebt. Geweldige views. Zeer de moeite waard..

 4. Luc en Gerda Zurings Metten Herk-De-Stad (Juli 2016)

  Zeer prachtig en mooie locatie. Zijn vanaf de parking in Bagnoregio vertrokken en dit was dan toch een heftige wandeling bij een temperatuur van 32 gr. Eenmaal ter plaatse was dit al snel vergeten door de mooie uitzichten en gebouwen . zeker een bezoek waard .

 5. Petra Ossenkoppele

  We hebben gewandeld vanaf een parkeerplaats in Bagnoregio. Door het mooie straatje , richting het adembenemende uitzicht. Inmiddels hebben we, na 11 jaar Umbrië/Toscane, al veel schoonheid gezien en ervaren, maar…dit sloeg alles. De wandeling voelde als een kleine pelgrimage. Het plaatsje Civita zelf: Betoverend. En…nog van een heerlijke lunch genoten ook. Daar wordt je een dankbaar mens van!

 6. Miet en Gino Bals

  We hebben al heel veel gezien in veel landen,maar voor ons was dit het mooiste en indrukwekkendste dorpje dat we bezocht hebben. Het zicht dat je hebt voor de toegangsbrug is gewoonweg prachtig. De kleuren van het dorp, de tocht over de brug, de wind die je voelt waaien op de brug, vormen een totaalbeleving die uniek is.
  Heel het dorp is op en top proper en prachtig versierd met bloemen en planten allerlei, en het zicht dat je hebt op de calanques (op verschillende plaatsen in het dorp) is prachtig en adembenemend. We kunnen het iedereen tenzeerste aanbevelen, het is echt zonde als je in de omgeving bent, en dit NIET gezien hebt.
  Zelfs de Chinezen hebben dit ontdekt.
  Gewoonweg doen, een aanrader !!!!!!!
  Ludwine, we zijn heel blij je ontmoet te hebben op het vakantiesalon.

 7. Willy en Leen De Ruyter/Vanthieghem

  Enig mooi om dit dorp of stadje te bezoeken, je waant je precies in een andere wereld.
  We kunnen veronderstellen als er mist hangt juist onder het dorpje, dat dit een “dorp uit de hemel” voorstelt.
  Ook de rijke geschiedenis van dit “dorp uit de hemel ” is de moeite waard om dit te ontdekken !!
  Als je in de buurt bent zeker dit gaan bezoeken…adembenemend… niet alléén van het wegje ernaartoe, maar ook door de uitstraling, de rust en de charme van het dorpje.

 8. Francy Dumoulin

  Prachtig stadje, een aanrader!

 9. Nadine en Jan (Nevele)

  Een droom van een dorp (Cività di Bagnoregio) in een uniek kader. De trappen en het klimmen op de brug zijn vlug vergeten als je in het dorp toekomt. Leuke winkeltjes en restaurants. We aten (lunch) in Trattoria Antico Forno de ‘Pasta al medievale’ : een aanrader! We hopen dat Ristorante Alma (aanbevolen door Ludwine) volgende keer open is… Niet vergeten ook Bagnoregio aan te doen. De hoofdstraat (de weg naar Cività di Bagnoregio) heeft iets apart.

 10. Jan en Nadine HENAU - HAECK

  UN SOGNO! Je moet het zien om het te geloven.

 11. Marijke

  Zeker een omweg waard als je in de omgeving verblijft. Een prachtig en bijzonder stadje. Heel apart om via de voetgangersbrug het stadje binnen te komen. In het stadje zelf zijn enkele mooie terrasjes waar je lekker kan eten aan betaalbare prijzen. Albert Heijn liet in de Civita een reclamespotje draaien. Hij zal ook geweten hebben waarom. Mooi!

 12. Pieter

  Terecht 1 van de hoofdafbeeldingen. Prachtig stadje om te bezoeken. Wel erg steil om te bezoeken met een buggy (laat staan met een rolstoel), maar het geeft een enorme beloning: het uitzicht is prachtig. Het doet mij denken aan de Grand Canyon. Als je ‘s morgens gaat heb je trouwens kans op heel wat mist (de Tiber zal daar voor iets tussen zitten). Minder zicht, maar levert wel een mooie foto op (de Civita steekt boven de wolken uit!).

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart