Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio is uniek in Italië. Het dorpje telt nauwelijks nog 10 inwoners en is enkel te bereiken via een voetgangersbrug. Steeds meer toeristen hebben dit pareltje al ontdekt.

Het dorpje is sprookjesachtig gelegen op een tufstenen plateau en behoort tot de hoofdgemeente Bagnoregio. Door aanhoudende aardbevingen ligt het geïsoleerd. Het plateau is nog steeds onderhevig aan erosie en het dorpje brokkelt verder af. Hierdoor kreeg Civita de benaming van ‘la città che muore’ (de stad die sterft), de omschrijving die Bonaventura Tecchi, een germanist en geboren in Bagnoregio, aan het dorpje gaf.
Enkele jaren geleden moest het restaurant Hostaria del Ponte, gelegen aan de voet van de brug, de deuren sluiten wegens een grondverzakking.
Het probleem van de erosie is al gekend sinds de periode van de Etrusken. Ze bouwden een stelsel van aquaducten, die de Romeinen dan later hebben overgenomen. Ook speciale grassen die enkele jaren geleden werden aangeplant, konden de erosie niet tegenhouden.

Door erosie en door een aardbeving in 1695 werd Civita volledig afgescheiden van Bagnoregio. De inwoners vertrokken daarna massaal en Civita was enkel nog bereikbaar met ezels. In 1965 werd een voetgangersbrug gebouwd om Civita te bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een stevige klim op de 300m lange brug kom je aan de middeleeuwse Porta Santa Maria, de toegangspoort van de oude stad. Aan weerszijden van de poort bevinden zich 2 bas-reliëfs van leeuwen met een mensenhoofd in hun klauwen. Dit is een verwijzing naar de overwinning die de inwoners haalden in 1457 bij hun opstand tegen de heerschappij van de Monaldeschi, een adellijke familie uit Orvieto.

DSC_0272IMG_9541

 

Via de poort kom je op het hoofdplein, waar de romaanse kerk San Donato staat. Hierin bevindt zich een 15de eeuws crucifix (van de school van Donatello), dat ieder jaar op goede vrijdag wordt rondgedragen in de processie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het voornaamste palazzo van het plein, het palazzo Alemanni, is over de hele lengte een stenen bank, ook wel het balkon van Civita genoemd. Het is er zalig om er het mooie marktpleintje te aanschouwen en de toeristen voorbij te zien flaneren. In dit palazzo is er een museum gevestigd waar je alles te weten komt over de geologische geschiedenis van Civita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Civita heeft ondanks het toerisme, zijn authentiek karakter kunnen bewaren. Het stadje straalt een bijzondere sfeer uit. Er zijn nog tal van bezienswaardigheden: talrijke middeleeuwse huizen met een buitentrap, een olijfmolen uit de 16de eeuw, een bisschoppelijk paleis en het geboortehuis van San Bonaventura, de patroonheilige van Bagnoregio.

IMG_9548

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tweemaal per jaar heeft de ’tonna’ er plaats, een palio met ezels op de piazza van Civita, de eerste zondag van juni en de tweede zondag van september. Een andere druk bezocht evenement is de levende kerststal in december.

 

 

 

 

 

 

De tonna in Civita di Bagnoregio trekt elk jaar massa’s volk aan.

 

 

Door het toenemend aantal toeristen, is ook het aantal winkeltjes, bars en restaurantjes toegenomen. En tegen de verwachting in zijn de prijzen redelijk.
Wij probeerden reeds verschillende restaurantjes, maar keren steeds terug naar Alma Civita, een restaurantje gelegen voorbij de kerk. Buiten is er een gezellig terras en binnen kan je eten in een Etruskische grot. Eigenaar en chef-kok is Maurizio Rocchi, zoon van Sandro, een legende in de Civita. Samen met zijn team maakt hij prachtige gerechten, echt topklasse! Een keuken waar weinig restaurants in de streek kunnen aan tippen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je bereikt Civita door aan het ronde punt in Bagnoregio (waar er een ook een apotheek is) rechts van de oude Porta Albana te rijden. Je rijdt deze lange straat helemaal tot aan het einde door. Voor het Franciscaner klooster, dat nu een bar geworden is, is er een pleintje met enkele parkeerplaatsen. Voor het einde van de straat is er ook een parking rechts. Als je in de tuin van het kloostertje achteraan wandelt kom je op een panoramisch punt, waar je de foto’ s met het mooiste zicht kan maken. Rechts van het balkon kan je ook de grot zien, waar de Heilige Bonaventura zijn roeping gevonden heeft. Je kan via een trap naar beneden wandelen naar de toegangsbrug van Civita.
Ook vanaf het nabijgelegen dorp Lubriano heb je ook een prachtig zicht op heel de vallei van de ‘calanchi’ (een soort uitgesleten canyons), waarin Civita zich bevindt. Het panoramisch punt wordt er het ’teatro dei calanchi’ genoemd, omdat het inderdaad net als een schouwspel is dat je kan aanschouwen.

Sinds 2014 is de toegang tot Civita niet meer gratis. Je betaalt nu 5 euro voor een toegangsticket. De laatste jaren werd er heel veel promotie gemaakt voor de Civita, zodat er heel veel toeristen afkomen in het weekend. Je kan het best de Civita tijdens de week bezoeken. Ook een avondbezoek is aan te raden. De toeristen zijn dan weg, je betaalt geen toegangsticket en het is minder drukkend warm.
Parkeren is overal betalend. Er zijn verschillende nieuw aangelegde parkings (richting Lubriano), gratis parkeren kan enkel nog aan het kerkhof.

15 reviews over Civita di Bagnoregio

 1. Cindy en Koen uit Scherpenheuvel

  Toplocatie! Een bezienswaardigheid die zowel adembenemend als gezellig is. Wij houden hiervan! Eens daar moet je zeker een tapasplank bestellen met een lokaal wijntje of een aqua (al dan niet frizante) op het binnenpleintje bij binnenkomst. Zeker ook de “Il Gardino del Poeta” en “Casa di Pinocchio” bezoeken. De moeite waard ♡

 2. Marc uit O

  Mijn eerste reactie te vroeg doorgestuurd. Zowat 15 km ten zuiden van Bagnoregio kan je ook het spookstadje Celleno bezoeken. Toen wij er waren stond er op het verlaten marktpleintje wel een gebouw in de stellingen. Wordt dit een dorp waar je straks ook voor 1 euro een huis kan kopen? Celleno, misschien toch een idee voor een kleine ‘détour’ zoals de Fransen zeggen.
  Zeker het vermelden waard: Cività di Bagnoregio is één van die borghi più belli d’Italia (de mooiste dorpjes van Italië). Op zich al een referentie die kan tellen. Anderzijds staat het dorp op de tufstenen rots ook op de World Monuments Fund Watch List, een lijst van de meest bedreigde monumenten ter wereld.

 3. Marc uit O

  Ik las hier een commentaar dat zelfs de Chinezen deze verrassende, en in Vlaanderen quasi onbekende plek ontdekt hebben. Wij waren er in juni 2019. Niemand had toen ooit al van corona gehoord. Samen met ons kwamen twee autobussen vol Chinezen aan nabij de plek waar je, via een spectaculaire wandelbrug, een toegangsticket moet kopen om het verrassende en prachtige oude heuveldorp te bezoeken. Ze waren voor het overgrote deel gemaskerd. Eerlijk, wij vonden het een beetje belachelijk. Ondertussen (april 2021) vragen wij ons af hoe lang het zal duren vooraleer wij in het buitenland misschien hetzelfde zullen doen.

 4. Ron

  Dit moet je gezien hebben. In eerste instantie was ik erg sceptisch om er heen te rijden. Eenmaal terplekke val je van de ene in de andere verbazing. Op het “vaste” land, het dorp dus, is het al een betovering: het oude stadje en het uitzicht op de olijfboomgaarden. Eenmaal de lange en steile brug overwonnen ( ik heb enorme hoogtevrees) kom je in een onbeschrijflijke omgeving, waar de tijd bijna heeft stilgestaan. Kortom: ben je in de buurt, ga er heen!!!!!

 5. marc Van H

  Onvergetelijke ervaring, ook voor kids die toen nog zeer klein waren.
  Doen voor het ooit te laat is…..het brugje er naar toe is bangelijk!!!

 6. Victor

  Indrukwekkend. Wel eng als je zoals ik hoogtevrees hebt. Geweldige views. Zeer de moeite waard..

 7. Luc en Gerda Zurings Metten Herk-De-Stad (Juli 2016)

  Zeer prachtig en mooie locatie. Zijn vanaf de parking in Bagnoregio vertrokken en dit was dan toch een heftige wandeling bij een temperatuur van 32 gr. Eenmaal ter plaatse was dit al snel vergeten door de mooie uitzichten en gebouwen . zeker een bezoek waard .

 8. Petra Ossenkoppele

  We hebben gewandeld vanaf een parkeerplaats in Bagnoregio. Door het mooie straatje , richting het adembenemende uitzicht. Inmiddels hebben we, na 11 jaar Umbrië/Toscane, al veel schoonheid gezien en ervaren, maar…dit sloeg alles. De wandeling voelde als een kleine pelgrimage. Het plaatsje Civita zelf: Betoverend. En…nog van een heerlijke lunch genoten ook. Daar wordt je een dankbaar mens van!

 9. Miet en Gino Bals

  We hebben al heel veel gezien in veel landen,maar voor ons was dit het mooiste en indrukwekkendste dorpje dat we bezocht hebben. Het zicht dat je hebt voor de toegangsbrug is gewoonweg prachtig. De kleuren van het dorp, de tocht over de brug, de wind die je voelt waaien op de brug, vormen een totaalbeleving die uniek is.
  Heel het dorp is op en top proper en prachtig versierd met bloemen en planten allerlei, en het zicht dat je hebt op de calanques (op verschillende plaatsen in het dorp) is prachtig en adembenemend. We kunnen het iedereen tenzeerste aanbevelen, het is echt zonde als je in de omgeving bent, en dit NIET gezien hebt.
  Zelfs de Chinezen hebben dit ontdekt.
  Gewoonweg doen, een aanrader !!!!!!!
  Ludwine, we zijn heel blij je ontmoet te hebben op het vakantiesalon.

 10. Willy en Leen De Ruyter/Vanthieghem

  Enig mooi om dit dorp of stadje te bezoeken, je waant je precies in een andere wereld.
  We kunnen veronderstellen als er mist hangt juist onder het dorpje, dat dit een “dorp uit de hemel” voorstelt.
  Ook de rijke geschiedenis van dit “dorp uit de hemel ” is de moeite waard om dit te ontdekken !!
  Als je in de buurt bent zeker dit gaan bezoeken…adembenemend… niet alléén van het wegje ernaartoe, maar ook door de uitstraling, de rust en de charme van het dorpje.

 11. Francy Dumoulin

  Prachtig stadje, een aanrader!

 12. Nadine en Jan (Nevele)

  Een droom van een dorp (Cività di Bagnoregio) in een uniek kader. De trappen en het klimmen op de brug zijn vlug vergeten als je in het dorp toekomt. Leuke winkeltjes en restaurants. We aten (lunch) in Trattoria Antico Forno de ‘Pasta al medievale’ : een aanrader! We hopen dat Ristorante Alma (aanbevolen door Ludwine) volgende keer open is… Niet vergeten ook Bagnoregio aan te doen. De hoofdstraat (de weg naar Cività di Bagnoregio) heeft iets apart.

 13. Jan en Nadine HENAU - HAECK

  UN SOGNO! Je moet het zien om het te geloven.

 14. Marijke

  Zeker een omweg waard als je in de omgeving verblijft. Een prachtig en bijzonder stadje. Heel apart om via de voetgangersbrug het stadje binnen te komen. In het stadje zelf zijn enkele mooie terrasjes waar je lekker kan eten aan betaalbare prijzen. Albert Heijn liet in de Civita een reclamespotje draaien. Hij zal ook geweten hebben waarom. Mooi!

 15. Pieter

  Terecht 1 van de hoofdafbeeldingen. Prachtig stadje om te bezoeken. Wel erg steil om te bezoeken met een buggy (laat staan met een rolstoel), maar het geeft een enorme beloning: het uitzicht is prachtig. Het doet mij denken aan de Grand Canyon. Als je ’s morgens gaat heb je trouwens kans op heel wat mist (de Tiber zal daar voor iets tussen zitten). Minder zicht, maar levert wel een mooie foto op (de Civita steekt boven de wolken uit!).

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart