Lubriano

Lubriano is een rustig klein dorpje in het noorden van Lazio, dat de meesten voorbij rijden. Het is echter zeker een stop waard, al is het maar voor het fantastisch zicht dat je er hebt op Bagnoregio en de vallei.

Zoals de meeste dorpjes in de streek, strekt Lubriano zich uit op een heuvelrug en liggen de meesten huizen langs de hoofdstraat.

De toren die het dorpje beheerst, dateert uit de 12de eeuw en werd gebruikt ter verdediging van de Teverina vallei. Voor de aardbeving van 1695 was de toren echter dubbel zo hoog!

Als je het dorp binnenkort schittert de gele kerk de ‘Chiesa di Santa Maria del Poggio’ aan de rechterkant. De oorsprong van de kerk gaat terug tot in de 16de eeuw, maar de werken werden pas beëindigd in 1737. Volgens de legende zouden enkele inwoners van Lubriano op die plaats een tegel gevonden hebben met de afbeelding van de Madonna, waarna de kerk gebouwd werd.

 

IMG_8904Als je de hoofdstraat doorloopt, kom je uit op het marktpleintje met een mooie fontein met een kindje en een gans. Het is er rustig en je hebt er een adembenemend zicht op Bagnoregio. De kerk op het plein is de ‘Chiesa di San Giovanni Battista’. Deze kerk werd na de aardbeving van 1695 heropgebouwd volgens een plan van een architect uit Vignanello, dezelfde die ook het Palazzo Monaldeschi en de Chiesa di Santa Maria del Poggio had ontworpen. De toren werd na een blikseminslag heropgebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Binnen is een mooi werk van Gerolamo Troppa dat pas gerestaureerd werd: de annunciatie.

Het Palazzo Monaldeschi ligt eveneens aan het pleintje. Het is een schitterend palazzo, waar nu vooral feesten worden gehouden. Er is ook een goed restaurant in

Lubriano is een dorp dat leeft, er worden tal van feesten gehouden: Sagra della Bistecca Chianina, wijnfeesten aan de toren, in mei is er een bloementapijt met processie (infiorata) en elk jaar wordt er een wandeling in de vallei georganiseerd.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart