La Tonna in de Cività di Bagnoregio

Op het ongeplaveide marktplein voor de dom in de Cività di Bagnoregio wordt 2 maal per jaar een ‘palio’ met ezels gehouden, de Tonna genoemd. Het woord Tonna betekent ‘ronde koers’, een verwijzing naar het ronde parcours dat de ruiters met hun ezels afleggen. De Tonna heeft ieder jaar plaats op de eerste zondag van juni en de tweede zondag van september. Het spektakel trekt veel toeristen aan en we waren er ook bij enkele jaren geleden. Er waren veel enthousiaste toeschouwers en ook een plaatselijke muziekkapel was van de partij. Ze speelden o.a. Marina van onze Rocco Granata.

In tegenstelling tot de palio van Siena, een koers met paarden, worden in de Cività enkel ezels gebruikt. De ezels zijn steeds belangrijk geweest als werkkracht voor de boeren in de vallei en ze werden ingezet als transportmiddel langs de moeilijk berijdbare wegen tussen de Cività en de vallei.

De Tonna bestaat uit enkele koersen, met telkens niet meer dan 3 ezels die 3 rondjes afleggen. De start wordt aangegeven met trompetgeluid. De winnaars strijden in de finale, die bestaat uit 4 rondjes.

De Tonna maakt deel uit van een totaal feestprogramma ter ere van de Madonna Liberatrice (die links in de kerk wordt afgebeeld op een fresco van de school van Perugino) en ter ere van het Santissimo Crocifisso (een houten kruisbeeld rechts in de kerk van de school van Donatello).

Extra foto's

Plaats een reactie