Palazzo Farnese is een imposant gebouw dat het dorpje Caprarola domineert.
Oorspronkelijk werd het gebouw bedoeld als versterkte burcht en werd gebouwd in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese (de oudere). Sangallo kreeg de opdracht toegewezen. De werken begonnen in 1530 maar werden in 1546 opgeschort door de dood van Sangallo. De kleinzoon, Alessandro Farnese (de jongere) zette de werkzaamheden verder vanaf 1559 en vertrouwde de opdracht toe aan Vignola. Het origineel vijfhoekig gebouw werd omgebouwd tot een imposant renaissancepaleis en diende als zomerresidentie voor de kardinaal. De beste architecten van die tijd werkten er aan mee en maakten er een schitterend gebouw van.
Via een prachtige wenteltrap van Vignola kom je boven in de Sala Regia. Bij het bestijgen van de trap heb je geen tijd genoeg om het versierde decor van de wanden te aanschouwen. Overal zie je het schild van de Farneses, de zes lelies.
De fresco’s in het paleis zijn een belangrijk historisch document. Uit deze schitterende fresco’ s, waaraan o.a. de gebroeders Zuccari aan meewerkten, kan je de hele geschiedenis van het geslacht Farnese hersamenstellen. De fresco’ s gaan over het leven van de familie Farnese, het concilie van Trente, hun huwelijken… De zaal van Hercules toont de oorsprong van het meer van Vico.
In de interessante stanza del mappamondo zijn er fresco’ s met geografische kaarten, op het plafond staat de zodiak afgebeeld. Let zeker ook op de zaal die paalt aan de zaal van de wereldkaart: deze kamer heeft een speciaal effect. Wie midden in de kamer staat kan een echo horen als je in de handen klapt, wie zich tegen de muur bevindt, hoort dit niet.
De kardinaal had hier ook zowel winter- als zomerappartamenten ter beschikking, met o.m. vier kamers, elk aan een jaargetijde gewijde. In zijn slaapkamer kon hij toezien op een prachtig gewelffresco op een nachtelijke sterrenhemel. In zijn winterslaapkamer kon de rustende kardinaal Jakob bekijken, die aan de voet van de ladder slaapt, waar aan het boveneinde God de Vader hem opwachtte…
Kardinaal Farnese liet ook prachtige tuinen aanleggen rond het paleis met spectaculaire waterpartijen, watervallen en beelden. Luigi Einaudi, die president was van Italië na de 2de wereldoorlog, gebruikte het gebouw in de tuin als zomerresidentie in de jaren ’70 van de vorige eeuw.
In totaal werd 27 jaar gewerkt aan het paleis. De bedoeling van Alessandro Farnese was om het Palazzo Farnese in Rome te overtreffen, en daar is hij zeker in geslaagd!
W.T.
Het getoonde aardoppervlak doet denken aan de kaart van Piri Reis en geeft de droogte weer die er 2000 jaar geleden overal was. De rivier de Rijn stond droog, die kon je lopend oversteken en je kon toen lopend naar Engeland.
Ing. S. Kronenberg T.U. Delft heeft dit uitgezocht evenals Ing. van Veen ( Rijkswaterstaat ). ook de Universiteit van Bergen ( Noorwegen ) heet dit uitgezocht.
De door mij genoemde droogte komt momenteel keihard weer terug vanwege de afname van de tijdelijke ijstijd van de 17de eeuw.
Wen er maar aan.
Anne
Je hebt ogen te kort en kan er blijven in rondlopen! In de straat naar beneden in restaurant ‘Trattoria de Cimino’ gegeten, het bestaat sinds 1940. Ook een aanrader.
mike
Is het je ook opgevallen dat op de wereldkaart Antarctica te zien is …zonder ijs?!
Terwijl Antarctica pas officieel bekend werd in 1770, bedekt met ijs.
Wist je ook dat de Farnese familie hier haar plannen heeft ontwikkeld om via Jezuiten de wereld te domineren.
Zij hebben ook het Pentagon in Washington laten bouwen en hebben tot op heden nog veel invloed op het beleid in deze organisatie, en dus ook op de Amerikaanse politiek.
Ludwine Vanacker
Mike, op welke gegevens baseer je je? De laatste hertog van Farnese is gestorven rond 1730 zonder erfgenamen, terwijl het Pentagon pas in de 20e eeuw werd gebouwd.
Jacques en Martine nuyts
Indrukwekkend paleis, door zijn vorm, mooie muurschilderingen, uitzicht over de vallei, prachtige tuinen met waterpartijen, doet ons een beetje denken aan het Alhambra in Spanje,
Een bezoek meer dan waard,