Likeur van Limetta

Onlangs proefden we een likeur van limetta, een citrusvrucht met de officiële naam ‘citrus pursha’. Een producent in de streek van Rieti (Lazio), Enea, maakt deze likeur en beweert de enige in Italië te zijn die deze likeur maakt op een artisanale wijze en volgens een traditioneel recept. We vonden de smaak heel verrassend! Een heerlijke likeur met een veel geraffineerdere en frissere smaak dan limoncello. Volgens ons dus een beter alternatief dan limoncello om een maaltijd af te sluiten!

Al in de 5e eeuw voor Christus brachten de Grieken de limetta in Italië. De limetta verspreidde zich in Italië en arriveerde ook als sierplant in de schitterende tuinen van de Romeinse aristocratie in de periode van Augustus. De ‘limetta romana’ werd toen al verwerkt tot een unieke goudkleurige elixir, die zeer geliefd was. Cloazio Vero was de eerste die over deze plant schreef, maar ook later verheerlijkten Virgilius en Plinio de schoonheid van deze plant.

De plant draagt constant bloesems van de lente tot aan de herfst. De vruchten bevatten geen zaadjes en ze zijn herkenbaar door hun ronde vorm, plat aan de onderkant, maar met een nippel aan de bovenkant. Het vruchtensap is zeer aromatisch en dus uitermate geschikt voor een likeur.

Extra foto's

Plaats een reactie