Italiaans ijs

Italië is het ‘ijsland’ bij uitstek. De Italianen beschouwen zichzelf als de trotse uitvinders van de ijsjes. Op vele plaatsen vind je een gelateria met huisbereid ijs. Zeker bij warm weer is een ijsje lekker, maar volgens ons is het eigenlijk altijd weer voor een ‘gelato’.

ijs5

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag nemen we je mee naar enkele speciale adresjes in het noorden van Lazio:

In Bolsena ontdekten we de gelateria Santa Cristina, aan de hoek van het marktplein. Deze gelateria haalde reeds verscheidene keren een prijs op het internationaal ijsfestival te Rimini. Een aanrader!

 

ijs1ijs2In Bagnoregio is er rechts aan het begin van de voetgangersbrug naar de Cività een ijsjeszaak die gekend is in de regio. Alhoewel dit ijssalon op een zeer toeristische plaats gelegen is, zijn de prijzen betaalbaar en het ijs is er superlekker! In het centrum van Bagnoregio is het ijssalon Rugiada een echte aanrader. Hier kan je ook op het terras een coupe bestellen van de ijskaart, of ijs kopen om mee te nemen. Binnen hangen alle diploma’ s aan de muur.

Een ander ijssalon ontdekten we in Sipicciano (bij Graffignano). Op de markt van dit mooie dorpje ligt er een gelateria met een heel grote keuze. Het is er heel druk. We kregen dit adresje van mensen in Umbrië, die speciaal de Tiber overstaken om er ijs te halen. We namen een test en kunnen die mensen geen ongelijk geven…

De beste ijs proefden we echter in Lubriano in het restaurantje ‘Il cervo scarlatto’. Dit restaurantje bevindt zich in het statige Palazzo Monaldeschi op het marktplein. Cristina maakt er ijs van natuurlijke ingrediënten. We proefden er hazelnootijs (gemaakt van hazelnoten uit de Monte Cimino), fior di latte (zeer licht) en citroensorbet (gemaakt van citroenen uit Amalfi).

Voor wie iets verder wil rijden voor een ijsje, is Torre Alfina (bij Acquapendente, minder dan 30 km van Bagnoregio) in Toscane een aanrader. Er zijn 2 gelateria’ s in een oude borgo met kasteel die hun ijs tot ver buiten Toscane verdelen. Op zaterdagavond is het daar een drukte en de plaats is heel betoverend.

Wie nog niet genoeg heeft met één ijsje, kan terecht in het nabijgelegen Alviano in Umbrië. Daar heeft ieder jaar in augustus een ‘festa del gelato’ plaats.

 

 

Plaats een reactie