Eeuwige liefde

Voor eeuwig samen… de ‘sarcofaag van de gehuwden’ is het symbool bij uitstek van eeuwige liefde, die de dood overwint. Deze terracotta sarcofaag van de gehuwden is, alhoewel al 2500 jaar oud, nog in perfecte staat. Het is het meest bezochte stuk in het Nationaal Etruskisch Museum van Villa Giulia in Rome, gelegen aan de rand van het park Villa Borghese. Dit stuk werd gevonden in de necropolis Banditaccia in Cerveteri.

Samen liggen ze op een bed voor een laatste afscheidsfeest. Zij, zacht tegen haar geliefde en hij, met zijn ene arm rond haar. Alle twee kijken ze in dezelfde richting, met hetzelfde doel. Beiden met een gelukzalige lach op hun gezicht, de dood boezemt hen geen angst in. In de tijd van de Etrusken ging men de reis naar het buitenaardse bestaan sereen tegemoet. Het afscheid werd gevierd met een laatste feest, waarbij mannen en vrouwen, in totale gelijkheid, zich samen bevonden op dezelfde tafel (’tricilinis’), klaar om opgenomen te worden in de stad van de doden.

etrusksposi

Het Nationaal Museum voor Etruskische kunst is gevestigd in Villa Giulia, een villa die in de 16de eeuw werd aangelegd als zomerverblijf voor paus Julius III. Voor de bouw van de villa en de aanleg van de tuin, werkten de belangrijkste architecten en kunstenaars uit die tijd eraan mee, o.a. Vignola, Vasari, Michelangelo. Sinds 1889 herbergt het museum een indrukwekkende collectie schatten van de Etruskische beschaving. Het heeft de grootste collectie Etruskische kunst ter wereld. Er is een immense collectie van vazen, juwelen, beeldjes van brons en van terracotta…. Het museum breidde zich steeds maar verder uit, en nog steeds is niet de hele collectie tentoongesteld.

In het museum bevinden zich ook de 3 gouden plaatjes van Pyrgi. De twee linkse plaatjes zijn in het Etruskisch, het rechtse in het Fenicisch. Ze werden pas in 1964 gevonden en speelden een belangrijke rol bij het ontcijferen van de Etruskische taal.

etruskpirgi

 

Het museum is zeer interessant, en vooral voor wie reeds enkele archeologische sites in Lazio bezocht, o.a. Cerveteri, Tarquinia, Norchia, Castel d’ Asso, Vulci, Bisenzio… Uit die sites komen de meeste voorwerpen (o.a. ook de Apollo van Veio, de Etruskische stad even boven Rome).

Dagelijks open van 8u30 tot 19u30, behalve op bepaalde feestdagen

 

Extra foto's

Plaats een reactie