Cerveteri

Dichtbij de Tyrreense zee en op 40 km buiten Rome, ligt Cerveteri met zijn bekende necropolis di Banditaccia. Deze necropolis is een zeer indrukwekkende site, het is de grootste necropolis van het middellandse zeegebied en heeft duizende etruskische grafheuvels, ’tumuli’ genaamd. Deze tumuli zijn graftombes uitgegraven in tufsteen, en sommige zijn diep uitgegraven onder de grond. Binnenin wordt het huis van de overledene voorgesteld (met verscheidene kamers), wat een onschatbare kennis opleverde over het dagelijkse leven van de Etrusken. De graftomben liggen georganiseerd in een soort stadsplan.

Er lopen ook 2 straten in de dodenstad waarbij een ander type graf in rijen werd opgesteld, de zogenaamde ’tomba a dado’, een rechthoekig bouwwerk uit de 6de eeuw v.C.

De necropolis ontstond in de 9de eeuw v.C., maar kende haar hoogtepunt in de 7de eeuw v.C.. Het bekendste graf van de de necropolis is de ‘Tomba dei rilievi’ uit de 4de eeuw voor Christus. Dit graf is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en is beschilderd met fresco’s.

cerveteri glisposiDe meeste voorwerpen uit de tomben bevinden zich in het nationaal etruskisch museum Villa Giulia in Rome, waaronder ook de gekende sarcofaag van de gehuwden.

Andere voorwerpen zijn verspreid over heel de wereld en een klein deel is te bezichtigen in het archeologisch museum van Cerveteri.

De necropolis van Cerveteri bevindt zich, samen met de necropolis van Tarquinia, op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Zelf al bezocht? Laat weten wat u ervan vindt.

Tweet Deel op Facebook Deel op Google+

Kaart

Extra foto's

Vakantiehuizen in de buurt