Tozzetti

Tozzetti zijn koekjes, een specialiteit uit Lazio. Ze worden in veel restaurants opgediend als dessert, vergezeld van een locale dessertwijn. Je vindt ze in allerlei variëteiten, van hard tot zachter, soms met een anijssmaak, met nootjes, chocolade…

De koekjes zijn verwant aan de cantucci uit Toscane. Deze cantucci zijn gemaakt met amandels en zijn heel hard. Om ze zachter te krijgen, dop je ze in de vin santo.

In de streek van Viterbo zijn de tozzetti meestal gemaakt met hazelnoten uit de nabijgelegen Monte Cimini, rond het meer van Vico. Volgens de traditie werden ze geserveerd op huwelijks-, doop- en communiefeesten.

De beste tozzetti proefden we in het restaurant Il Terziere di Poggio in Tuscania. Mamma Teresa gebruikt hiervoor een oud recept van haar tante die vroeger koekjes aan huis maakte bij huwelijksplechtigheden.

Teresa verklapte me haar ingrediënten: varkensreuzel, suiker, wijn, en wat bloem zoveel als nodig is om een mooi deeg te bekomen. Ze voegt er van alles bij: hazelnootjes, chocolade, gedroogde vruchten… In stukjes snijden en bakken op 180 graden.

Volgens een ander recept (van een andere restaurant) wordt de helft van de varkensreuzel vervangen door boter, in plaats van wijn wordt enkel een scheut rum gebruikt en er wordt ook een ei aan toegevoegd.

Een prima wijntje die je bij deze heerlijke koekjes kan serveren is de Aleatico uit Gradoli of de Idea van de cantina Trappolini (in Castiglione in Teverina). Beide zijn rode dessertwijnen uit de streek.

Plaats een reactie