De Moai van Vitorchiano

Vandaag blijven we in Vitorchiano. Op de weg naar Grotte Santo Stefano staat er een mysterieus standbeeld dat ons fascineerde: een Moai beeld dat eigenlijk een heilig beeld is afkomstig van de Paaseilanden.

moai2moai3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beeld is ongeveer 10 m hoog en werd begin de jaren ’90 gemaakt. Hiervoor kwamen 11 leden van de Maori familie Atan over uit de Paaseilanden. Ze werden gedurende 4 weken gevolgd in een televisieprogramma op de RAI. Het beeld is het enige exemplaar ter wereld dat zich buiten de Paaseilanden bevindt (alhoewel er ook wel enkele beelden in diverse musea wereldwijd terug te vinden zijn).

Het beeld werd gemaakt uit één stuk peperino, de vulkanische steen die in Vitorchiano ontgonnen wordt. Jaarlijks worden in het centrum van de stad feesten gehouden als eerbetoon aan dit gesteente (“peperino in fiore”). De naam peperino verwijst naar de donkere vlekken in de steen (zoals peper). Deze locale steen werd gebruikt in veel middeleeuwse gebouwen. Vitorchiano heeft ook een rode steen, de lavarosa genoemd.

Als je passeert, stop dan even aan dit merkwaardig beeld. Vanaf dit panoramisch punt heb je een prachtig zicht op het oude stadje Vitorchiano, dat helemaal op een rots gebouwd is. Bovendien kan je wens in vervulling gaan als je met je handen de navel van de Moai aanraakt…

Extra foto's

Plaats een reactie