De infiorata van Lubriano

photolubriano

Lubriano is een heel mooi oud dorpje, met zicht op de ‘valle dei calanchi’ en op de Cività di Bagnoregio. Veel dorpen in noord Lazio liggen lang uitgestrekt op een helling, en hebben een centrum dat enkel bestaat uit 1 of 2 lange straten (ook Bagnoregio, Castel Cellesi, Vetriolo…).

Ieder jaar is er op Hemelvaartsdag in mei een inforiata. Zoals in veel dorpen in Italië wordt er op die dag een kleurrijk bloementapijt gemaakt. Het bloementapijt in Lubriano is ter ere van de Madonna del Poggio (de Madonna van de heuvel). Reeds dagen voordien zijn er allerhande feestelijkheden en worden de bloemen verzameld voor de grote dag.

Op de dag zelf zijn de inwoners al heel vroeg in de weer met de tekeningen, in krijt gemaakt, in te vullen met bloemen.

DSC_0223Een hele karwei! Het bloementapijt loopt door de hoofdstraat van de ene kant van het dorp tot aan de kerk van de Madonna en is wel een kilometer lang.

 

Voor de middag gaat er een processie uit, waarin veel inwoners van het dorp figureren. Ook kinderen, verkleed in engeltje, stappen mee. De processie start aan de hoofdkerk van Lubriano. Het einddoel is de kerk van de Madonna.

 

DSC_0253DSC_0250

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0251DSC_0240

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0264

Van zodra de stoet voorbijgegaan is, wordt het bloementapijt opgeveegd. Het werk van vele uren is met één borstelveeg verdwenen…

DSC_0263

Extra foto's

Plaats een reactie