1

ZTL

De ZTL of Zona Traffico Limitato is een zone in vele steden in Italië waar de toegang voor auto’ s gelimiteerd is tot een bepaalde categorie van voertuigen. Meestal is de zone beperkt tot auto’ s van inwoners. Er staan camera’ s die de nummerplaten registreren. Wie deze zone toch binnenrijdt, mag zich verwachten aan een fikse boete. Veel toeristen kennen dit verbodsteken niet en ontvangen soms maanden na hun vakantie nog een boete. Als je de zone binnenrijdt met een huurwagen, zal de verhuurmaatschappij dan nog meestal een extra kost aanrekenen.

Wil je die steden toch bezoeken met de auto, dan moet je hiervoor een pas aanvragen. Dit is meestal complex. Bijvoorbeeld in Palermo kan je terecht in verschillende kantoren of kan je de pas online aanvragen. In Milaan is het vignet te koop in kiosken en in Bologna moet je hiervoor naar een kantoor dat enkel open is van maandag tot vrijdag. Er bestaan verschillende formules, vanaf 1 uur, tot dagpassen, citypassen, maandelijkse en jaarlijkse abonnementen.

Wie verblijft in een hotel in deze zone en met de auto de zone binnenrijdt, kan een toelating vragen aan het hotel. Dan zorgen zij ervoor dat je in de zone met je wagen binnen mag.

Deze maatregel wil de leefbaarheid van de steden verbeteren door het aantal voertuigen in de steden te beperken. Er zijn steeds meer en kleinere steden die deze maatregel invoeren. Het beste is om de grotere steden met het openbaar vervoer te bezoeken. De treinen zijn goed en goedkoop in Italië (voor zover er geen stakingen zijn).

 

Plaats een reactie