Zaffera in Viterbo

De middeleeuwse wijk San Pellegrino in Viterbo trekt heel wat toeristen aan. Het is er gezellig rondlopen en er zijn veel kleine winkeltjes met oude ambachten (glas, textiel…). Eén ervan trok onze aandacht: een atelier waar maiolica gemaakt wordt volgens oude middeleeuwse technieken.

Het aardewerk wordt Zaffera genoemd, en is onder kenners vermaard. De techniek was typisch voor Viterbo en werd ontwikkeld tussen het einde van de 14de eeuw en het midden van de 15de eeuw. Typisch voor Zaffera is de heldere kobaltblauwe kleur. De techniek was ook verspreid in Toscane en Umbrië, maar was niet lang in gebruik omdat het heel moeilijk uit te voeren was. In het atelier vind je veel van deze siervoorwerpen. Ze worden er nog gemaakt met de hand volgens de originele technieken.

zaffera2

Het atelier verkoopt ook voorwerpen in andere stijlen, zoals aardewerk met etruskische schilderingen. Ook middeleeuwse technieken worden gebruikt op aardewerk. Typisch hiervoor zijn 3 kleuren: groene kleur uit koper (‘verde ramina’), bruine kleur uit mangaan en geel uit ijzer. Op de onderstaande foto toont Daniela een kan (‘panata’) in deze stijl gemaakt, die vroeger diende om panzanella te maken.

zaffera6

Om tegels te maken, wordt meestal ‘peperino’ gebruikt, dat is het harde en donkere gesteente met blekere vlekken, dat typisch is voor de streek van Viterbo. Als peperino gebakken wordt in de oven, wordt het rose van kleur.

Je kan in het atelier ook terecht voor workshops om de technieken aan te leren. Als er een groepje kan gevormd worden, kan je dit zelfs doen in het nabij gelegen middeleeuwse kloostertje.

Extra foto's

Plaats een reactie