Viterbo, het kleinere broertje van Rome

Ik was al tientallen keren in Viterbo en had de kans om de stad in al zijn aspecten te leren kennen door vele gidsbeurten met Italiaanse gidsen, maar ook door de vele verhalen van Italiaanse vrienden. Hoe meer ik over de stad lees en hoe beter ik Viterbo leer kennen, hoe meer ik gelijkenissen zie met de stad Rome.
Beide steden liggen in Lazio op zo’ n 70 km afstand van elkaar.
De hoofdstad van Italië trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan vanuit heel de wereld.
In Viterbo kent het toerisme de laatste jaren ook een stijging, maar in tegenstelling tot Rome, trekt het provinciestadje meer Italiaanse toeristen aan dan buitenlanders. Rome heeft 2 luchthavens, Viterbo niet. Net daarom is Viterbo nog echt Italiaans.
Rome is natuurlijk overweldigend en veel groter dan Viterbo, en met een vergelijking doe ik Rome misschien oneer aan, maar ik zie toch enkele gelijkenissen:

Pausenstad
Rome is met het Vaticaan de pausenstad bij uitstek, maar ook Viterbo is gekend als pausenstad. Viterbo was in de 13e eeuw een toevluchtsoord voor de pausen. Hier vond het langstdurende conclaaf uit de geschiedenis plaats. De aanhoudende strijd tussen Italiaanse en Fransgezinde kardinalen duurde meer dan 30 maanden. Toen er nog steeds geen paus verkozen was, gaf het stadsbestuur opdracht om het dak gedeeltelijk te verwijderen en de kardinalen op te sluiten en op een rantsoen van water en brood te zetten. Hierdoor kwam de verkiezing in een stroomversnelling en enkele dagen later werd paus Gregorius X verkozen. Het ‘Palazzo dei Papi’ of het pauselijk paleis staat nog steeds symbool voor Viterbo.

Het ‘Palazzo dei Papi’ is het meest opvallende gebouw van Viterbo, gelegen op de Piazza San Lorenzo, naast de kathedraal

Archeologische sites
Rome heeft een eeuwenoude geschiedenis en je vind er talrijke oude gebouwen, archeologische sites… Buiten Rome ligt Ostia Antica, ooit de belangrijkste havenplaats van Rome.
Ook Viterbo heeft buiten het centrum een belangrijke archeologische site: Ferento. Deze stad gaat terug tot de eerste eeuw na Christus. Vrijwilligers onderhouden de site en zij geven ook rondleidingen. Je kan nog het amfitheater zien, een thermen complex met mozaïeken, en de hoofdweg (decomano).

Het Romeins amfitheater van Ferento waar in de zomer voorstellingen plaatsvinden.

Renaissancepaleizen en tuinen
In Tivoli, ten oosten van het centrum van Rome, hadden belangrijke Romeinse families sinds eeuwen een buitenverblijf. In de 16e eeuw bouwden de hertogen van Ferrara (van het beroemde Italiaanse geslacht Este) een villa met indrukwekkende tuinen en fonteinen: Villa d’ Este.
Net buiten Viterbo op de weg naar Bagnaia staan indrukwekkende villa’ s en toegangspoorten van Viterbese families. Het kleine dorpje Bagnaia heeft een grote toeristische trekpleister: Villa Lante, een 16de eeuwse villa, gebouwd naar een ontwerp van Vignola. Er zijn schitterende renaissancetuinen bij met fonteinen.

Villa Lante, het paleis en tuinen van kardinaal Gambara.

Meren
Ten noorden van Rome ligt het prachtige meer van Bracciano. Veel Romeinen hebben er een buitenverblijf en trekken er in het weekend naartoe om de stad te ontvluchten.
Viterbo is gelegen tussen 2 prachtige vulkanische meren: het meer van Bolsena en het lago di Vico. Het meer van Bolsena is zelfs het grootste vulkanisch meer van Europa.

Het meer van Bolsena, het grootste vulkanisch meer van Europa.

Etruskische sites
De belangrijkste Etruskische site buiten Rome is Cerveteri. Deze stad, op 50 km van Rome gelegen, is een necropolis, met duizenden Etruskische graftomben. De site is heel indrukwekkend en staat op de Unesco werelderfgoedlijst.
Het noorden van Lazio behoorde tot Etruria, het gebied waar de Etrusken leefden. Overal vind je sporen terug van de Etruskische beschaving. Net buiten Viterbo vind je de site van Castel d’Asso, met enkele Etruskische graftombes. Maar de streek heeft nog tal van andere sites zoals Norchia, Vulci, Bisenzio, in Tarquinia, in Tusciania… allemaal verborgen pareltjes.
Het museum Villa Giulia in Rome is het belangrijkste Etruskisch museum in Italië. Het museum herbergt vele vondsten uit de sites van la Tuscia.
Ook Viterbo heeft een museum met tal van voorwerpen (vooral sarcofagen) uit de tijd van de Etrusken: het Museo Civico. We bezochten ook al 2 andere musea in de streek die echt de moeite zijn en waar er een indrukwekkende collectie is van Etruskische kunstwerken: het archeologisch museum in het palazzo Vitelleschi (Tarquinia) en het archeologisch museum in het oude Francescaner klooster (Tuscania).

Het nationaal museum van Viterbo herbergt talrijke Etruskische sarcofagen.

Fonteinen
Wie Rome bezoekt, zal ongetwijfeld passeren langs enkele monumentale fonteinen waarvan de Trevifontein veruit de bekendste is, gevolgd door de Vierstromen fontein op de Piazza Navona. Verder nog: de Fontana delle Tartarughe (schildpadden fontein) aan de Piazza Mattei, de Fontana della Barcaccia aan de Spaanse trappen… Overal zie je wel fonteinen.
Ook Viterbo wordt de fonteinenstad genoemd. Viterbo heeft meer dan 100 fonteinen. Elk plein heeft wel een fontein, maar er zijn ook enkele fonteinen in privéwoningen. De meeste zijn middeleeuwse fonteinen met geometrische figuren en met een pijnappel, het symbool van de vruchtbaarheid. De Romeinen bouwden in Viterbo een aquaduct dat het water vanuit de hoger gelegen Monti Cimini naar de stad bracht om de talrijke fonteinen te bevoorraden.

Eén van de vele middeleeuwse fonteinen van Viterbo

Andere gelijkenissen zijn er zeker nog. Zo hebben beide steden een wijnstreek in de buurt: de Colli Albani rond Rome en ook Viterbo heeft verschillende wijnstreken, vooral rond het meer van Bolsena.
Viterbo is zeker verrassend, hoog tijd om ook die regio te leren kennen!

One Response to “Viterbo, het kleinere broertje van Rome”

 1. Familie Bonne-Coopman (6 volwassenen en 3 kindjes)

  Convento Cipriano Bagnoregio VT. Augustus 2022
  Convento ligt prachtig in een bos van 12 ha. Schaduwrijk wat zeker aangenaam is met het super warme weer in Augustus ( tot 40°).
  Groot zwembad dat dagelijks onderhouden wordt door Domenico. Schaduwbedden, ligstoelen en voldoende parasols rond de pool. Zeer aangenaam vertoeven rond het zwembad (12×8). Verschillende schaduwrijke terrassen met mooie tafels, stoelen en loungeset.
  18e eeuws klooster met ruime slaapkamers, grote bedden en mooi badlinnen en -jassen. Authentieke keuken met basic apparatuur (geen microgolf). Grote frigo met diepvries en een drankenfrigo, vaatwas en voldoende bestek, servies en kookgerei (gas en gasoven).
  3 badkamers, 2 met douche, 1 met bad, proper maar ouderwets ingericht. Hier en daar hoort wel een paar spinnenwebben bij het Convento (?).
  Wifi alleen binnen en geen bereik voor telefoons, telefoneren dient te gebeuren met WhatsApp.
  Adres is moeilijk te vinden, een zeer slechte weg naar het Convento, voorzichtig en zeer traag rijden is de boodschap.
  Je hebt ZEKER een auto nodig om winkels, en/of restaurants te bereiken.
  De service, voorbereiding en opvolging door Ludwine is fantastisch, het mapje met bezienswaardigheden, restaurants, wegen, tips en tricks was zeer welkom en nuttig. Ludwine is altijd bereikbaar en helpt je daar waar nodig en waar het kan. Dit is echt een Toegevoegde Waarde aan haar bedrijf. Bedankt alvast voor de samenwerking.
  De samenwerking met Huis Italie – BEPEA BVBA is echt een aanrader, de mond-aan- mond reclame zal er zeker zijn.
  Vele groeten Ciao Tutti

Plaats een reactie