Trappolini

Castiglione in Teverina is een pittoresk wijndorpje in Lazio, gelegen aan de vallei van de Tiber, op de grens met Umbrië. Er is een wijnmuseum en er zijn verscheidene goede wijnbouwers die je kan bezoeken. Eén van de beste wijnbouwers is Trappolini, gelegen aan de rand van het dorp, op de baan naar het hoog gelegen centrum.

De familie Trappolini produceert enkele topwijnen die in heel het noorden van Lazio gekend zijn. Met Roberto en Paolo aan het hoofd, is het reeds de derde generatie die actief is. Hun grootvader Giovanni startte met de wijnbouw in de jaren ’60 en daarna volgde hun vader Mario hem op. Oorspronkelijk was de productie heel klein en werd er hoofdzakelijk wijn van het vat verkocht in de streek. Nu produceert Trappolini een hele reeks wijnen die tot de beste van de streek behoren.

Hun wijngaarden genieten door de ligging in de Tibervallei van een microklimaat. Er is een grote verscheidenheid aan wijnen met een goede prijs kwaliteitverhouding. Hiervoor gebruiken ze diverse druivensoorten, zoals malvasia, montepuciano, sangiovese… , maar ook de druivensoorten die typisch zijn voor de streek zoals trebbiano, violone, aleatico en ook grechetto. Deze laatste druivensoort wordt ook gebruikt door de gerenommeerde wijnbouwer uit de streek, Sergio Mottura.

Hun witte wijnen zijn Orvieto, Sartei en Brecceto, en die zijn al te koop vanaf 5 euro. De rode wijnen zijn vooral gemaakt van de Sangiovese en Montepulciano druiven. De meest gekende topwijn van Trappolini is de Paterno, gemaakt van Sangiovese druiven en gerijpt in vaten. Deze topwijn komt op veel wijnkaarten in restaurants voor, tot ver buiten de streek. Hij wordt geprezen in veel vermaarde wijngidsen. Ook de Idea is een topwijn. Deze dessertwijn wordt gemaakt van de aleatico druif, een druivensoort die ook aan het meer van Bolsena wordt gekweekt (en dan vooral in Gradoli).

 

Extra foto's

Plaats een reactie