Toerisme boomt in de Cività

De gemeente Bagnoregio heeft een grote toeristische troef met de Cività di Bagnoregio. Het aantal bezoekers, die het kleine sprookjesachtige dorpje bezoeken, gaat in stijgende lijn.

In 2013 waren er nog minder dan 100.000 bezoekers per jaar. In dit jaar werd een ticket ingevoerd om de Cività te bezoeken (1,5 euro). De meeste bezoekers bleven gemiddeld slechts 2 uren, zodat hun bezoek geen economische meerwaarde bracht voor de bevolking. In 2014 kwamen reeds 220.000 bezoekers en in 2015 waren er 340.000 bezoekers. Dit jaar zal de teller zeker staan op meer dan 500.000 bezoekers.

Bepaalde weekends krijgt het dorpje massa’ s volk over de vloer. In het Paasweekend dit jaar was er een overrompeling van 22.000 bezoekers, en met het weekend van 15 augustus (Ferragosto) waren er 12.500 bezoekers. Het dorpje heeft op bepaalde momenten zijn grenzen bereikt en nu al klagen de weinige bewoners van de Cività over de toestroom van toeristen tijdens drukke weekends. De Cività blijft een prachtige bezienswaardigheid, maar je kan er wel beter wegblijven tijdens bepaalde weekends.

bagnor1Op het plein Piazzale Battaglini in Bagnoregio komen de bussen met toeristen toe en staat het plein op bepaalde momenten vol. Eén op zes bezoekers is Japanner. Veel toeristen stoppen er op hun weg van Orvieto naar Rome. Ook in gidsen over Umbrië staat de Cività vermeld.

 

 

 

 

 

In het laatste jaar zijn er talrijke winkeltjes langs de toegangsweg naar de Cività bijgekomen, zoals bars, winkeltjes met streekproducten, ambachtelijke producten, kunst… Deze winkeltjes zijn niet echt een succes, want de meeste bezoekers passeren er niet te voet.

bagnor4bagnore2

 

 

bagnor5bagnor3

 

Veel inwoners hebben, wel met succes, een bed&breakfast geopend. De burgemeester Francesco Bigiotti is er in geslaagd om zijn dorp bekend te maken en internationaal op de kaart te zetten (zelfs tot in Japan). De naam van de Cività, is ‘la città che muore’ (het dorp dat sterft). Nu spreekt men echter al van ‘la città che rinasce’ (het dorp dat herleeft).

Na verschillende oproepen om de Cività te redden, hoopt de stad Bagnoregio nu om in 2017 een erkenning van de Unesco te krijgen en de Cività toe te laten tot het werelderfgoed van de Unesco. Hierdoor zou la Tuscia (het noorden van Lazio) er een derde parel op wereldniveau bij krijgen (naast de Etruskische necropolis van Tarquinia en de ‘Macchina van Santa Rosa’ in Viterbo). Hopelijk komen de toeristen er niet alleen als tussenstop, maar blijven ze er ook om de talrijke bezienswaardigheden in Lazio te ontdekken.

 

 

Extra foto's

Plaats een reactie