Sicilia, Grand Tour

In Rome bezochten we onlangs een prachtige tentoonstelling van meer dan 300 aquarellen over Sicilië van de Franse kunstenaar Fabrice Moireau, één van de beste aquarellisten ter wereld.

In navolging van de velen die in het verleden de Grand Tour naar Sicilië maakten, trok Moireau wekenlang door Sicilië met zijn rugzak om de veelzijdige mooie bezienswaardigheden van Sicilië vast te leggen: natuurreservaten, steden en kastelen, eilandjes, talrijke Unesco sites…. Lorenzo Matassa schreef er de mooie teksten bij.

Tussen de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw maakten veel reizigers uit verschillende Europese landen een ‘Grand Tour’ naar Italië en naar Sicilië en legde hun reiservaringen vast in tekeningen, teksten, schilderijen… Veelal moesten ze een moeilijke reis overwinnen om de prachtige natuur en de kunst uit de oudheid van Sicilië te ontdekken. De bekendste onder hen was Goethe die in zijn werk ‘Viaggio in Italia’ o.a. schreef: E in Sicilia che si trova la chiave di tutto. La purezza dei contorni, la morbidezza di ogni cosa, la cedevole scambievolezza delle tinte, l’ unità armonica del cielo col mare con la terra… Chi li ha visti una sola volta, li possederà tutta la vita”. 

Kan ik enkel beamen… Wie nog wil langsgaan, moet vlug zijn. De tentoonstelling duurt nog tot 22 juli in het Palazzo Cipolla, via del Corso 320 in Rome. Als je er niet meer geraakt, is het boek een aanrader. Het is een gids voor wie naar Sicilië gaat en een mooie herinnering voor al wie reeds Sicilië bezocht. Maar je kan natuurlijk ook zelf je ‘Grand Tour’ in Sicilië maken. Huisitalie wil je hierbij graag helpen.

 

Extra foto's

Plaats een reactie