Santa Cecilia in Trastevere

Een bezoek aan de kerk van Santa Cecilia in de wijk Trastevere (Rome) is zeker een bezoek waard.

Cecilia, patrones van de muziek, stierf rond 230 na Christus de marteldood. Ze werd onthoofd nadat men er niet in geslaagd was haar te wurgen. In de 4de eeuw werd een kerk gebouwd op de plaats waar haar huis origineel was. In de 9de eeuw werd op dezelfde plaats een kerk opgericht. Dit was op de muren van de eerste kerk uit de 4de eeuw en op de plaats waar ze stierf. Tussen de 12de en 13de eeuw werd een klooster bijgebouwd. ook de campanile en het atrium dateren uit deze periode. Later werd aan beide zijden van de kerk een klooster gebouwd, er zijn nu 2 verschillende kloosterordes. Cecilia ligt samen met haar man Valerianus begraven in de crypte van de basiliek.

Opvallend en heel bekend is het marmeren beeld van Santa Cecilia. Het beeld bevindt zich voor het altaar en kwam er nadat het lichaam van Cecilia intact werd gevonden in de catacomben van Callistus in 1599. Het beeld werd gemaakt door Stefano Maderno. Het geeft exact de positie weer zoals haar lichaam werd gevonden. Dit beeld wordt beschouwd als één van de belangrijkste barokke beelden in Rome.

Onder de basiliek zijn nog restanten van het huis van Santa Cecilia te bezichtigen, en ook sarcofagen en mozaïeken. In de apsis zijn mooie mozaïeken uit de 9de eeuw.

Andere kunstwerken in de kerk zijn: een ciborium van Arnolfio di Cambio en een prachtige cosmatenvloer.

Er is ook een opmerkelijk fresco van het laatste oordeel van Cavallini. Hij wordt beschouwd als de meester van Giotto. Deze fresco’ s kan je zien in de crypte van de kerk, maar enkel in de voormiddag. Je moet hiervoor aanbellen aan de deur links van de basiliek.

Basiliek van Santa Cecilia, piazza di Santa Cecilia 22, Trastevere

Extra foto's

Plaats een reactie