Rosa dei venti

La ‘Rosa dei venti’ is een restaurant dat we bij toeval ontdekt hebben. Intussen is het één van onze favorieten geworden.

Het is mooi gelegen op een heuvel dichtbij Todi, in het kleine dorpje Fiori. Bij mooi weer kan je er buiten op het terras zitten en vandaar heb je een mooi zicht op de omringende heuvels. Binnen is het een typisch Italiaans restaurant: een groot lokaal, ouderwets ingericht en met een TV scherm dat alle aandacht opeist.

La ‘Rosa dei venti is gekend voor zijn lekkere pizza’ s, maar ook voor locale gerechten. Veel mensen uit de streek komen er ’s avonds pizza’ s eten (of afhalen) en ’s middags zit je er tussen de Italianen. Er worden enkel topproducten gebruikt. De meeste groenten komen zelfs uit de tuin, die prachtig door de nonna onderhouden wordt. De kleindochter zorgt voor een vriendelijke bediening en heeft steeds een lach op haar gezicht. Ze neemt haar tijd voor een babbel en uitleg (geeft zelfs recepten) en laat je met veel plezier de verzorgde tuin van de nonna zien.

rosa1

Mijn favoriete antipasto is de gefrituurde salie uit de tuin. Meestal worden in Italië gefrituurde bloemen van courgettes of pompoenen als antipasti opgediend.  Die zijn vooral lekker door het deeg. Bij gefrituurde salie heb je ook nog eens de kruidige smaak van de salie bij. In België zie je alleen de salie met smalle blaadjes, maar in Italië is er een variëteit met grote bladen die zich uitstekend leent om te frituren.

rosa6rosa7

Als secondo nemen we er steevast een ‘chianina’. Dit vlees, afkomstig van runderen uit Toscane (uit de Val di Chiana), wordt geroosterd op een open vuur in de haard en is zeer zacht en subliem qua smaak. Vergezeld van een lekkere contorno zoals de huisgemaakte panzanella en de lekkere huiswijn, is dit top.rosa4rosa5

Als slot nog een lekkere dolce, zelfgemaakt in het huis, als afsluiter van ons bezoek. Voilà, meer hoeft dit niet te zijn!

Dit restaurant is een omweg meer dan waard, als je Todi bezoekt of het meer van Corbara. Op dinsdag gesloten.

 

Extra foto's

One Response to “Rosa dei venti”

  1. Johan en caroline

    wij kunnen dit alleen maar beamen!
    Heel warme en vriendelijke mensen, de beste pizza van de streek, heel leuk terras met panoramisch zicht!
    Aanrader voor wie in de streek is!
    Caroline en Johan

Plaats een reactie