Reizen en voorwaarden

Reizen naar Italië is mogelijk zonder dat je bij aankomst in Italië of bij terugkeer in België in quarantaine moet. Italië kleurt momenteel oranje, enkele zones kleuren rood. Enkel Abruzzo is nog groen.
Er is nogal wat verwarring bij reizigers over wat je moet doen om Italië binnen te komen. En toegegeven, de overheid maakt het wel niet gemakkelijk. Vandaar hierbij nog eens de richtlijnen.

Je hebt een Europees vaccinatiepas nodig dat je kan bekomen via de website www.mijn gezondheid.be. Iedereen heeft dat nodig, zelfs al ben je volledig gevaccineerd. Wie nog niet volledig gevaccineerd is (of reist binnen de 14 dagen na de tweede vaccinatie) heeft bovendien een negatieve PCR test nodig. Dat is ook verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en die test mag niet ouder zijn dan 48u. Iedereen in België krijgt 2 gratis testen (vanaf 6 jaar en voor zover je het vaccin niet geweigerd hebt).

Via de website www.covidsafe.be kan je het certificaat downloaden, ook voor de kinderen.

Om Italië binnen te komen dien je ook het PLF formulier digitaal in te vullen en te versturen. Dat kan via de website www.info-coronavirus.be.

Terugreis
Bij terugkeer naar België hoef je niet meer in quarantaine en heb je ook geen negatieve PCR test nodig (je hoeft dus niet in Italië een test te laten uitvoeren). Je moet wel vanaf 48 uur voor je terugkeert naar België het PLF formulier invullen (Passagier Lokalisatie Formulier). Het is voldoende om 1 formulier in te vullen per gezin/groep. Je kan dit formulier invullen via de website app.euplf.eu. Intussen blijkt dat je ook een negatieve test nodig hebt als je niet of niet volledig gevaccineerd bent om Frankrijk binnen te komen, zelfs als je er niet overnacht. Dat betekent dat je in principe voor je vertrek een test moet laten afnemen in Italië als je door Frankrijk reist. Er is evenwel geen controle aan de grens.

Maatregelen vanaf 6 augustus. Vanaf 6 augustus heb je nu ook je vaccinatiepas nodig voor binnenactiviteiten (musea, restaurants…). Hiervoor volstaat 1 prik en ook een sneltest (te verkrijgen bij apotheken), en dat vanaf 12 jaar. De meeste restaurants hebben echter terrassen, en in openlucht verandert er niets. Italië wil hiermee de situatie onder controle houden om de grenzen heel de zomer te kunnen blijven openhouden.

4 Responses to “Reizen en voorwaarden”

 1. Filip

  Zijn deze regels in afwachting van het vaccinatiepaspoort?
  Of staat dit al vast voor deze zomer?

 2. Ludwine

  Dat is de toestand die nu geldig is voor als je nu reist. Het kan voor deze zomer nog veranderen (en waarschijnlijk versoepelen). Andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en Griekenland hebben de maatregelen om het land binnen te komen, al versoepeld. Hopelijk volgt Italië nu ook snel

 3. Inge

  Voor België moet het PLF 48 u voor aankomst ingevuld worden. Ik vind nergens een termijn om het formulier in te vullen voor naar Italië te reizen. Wanneer mag of moet dit ingevuld worden?

 4. Sindy

  Voor België moet het PLF 48 u voor aankomst ingevuld worden. Ik vind nergens een termijn om het formulier in te vullen voor naar Italië te reizen. Wanneer mag of moet dit ingevuld worden?

Plaats een reactie