Pallone col bracciale in Treia

In het mooie oude stadje Treia (in de omgeving van Macerata in de Marken) is er een heel populair spel: pallone col bracciale. De eerste zondag van augustus is er een belangrijk evenement in het stadje: het disfida del bracciale.

treia1

We ontmoetten de sympathieke burgemeester van Franco Capponi, toen we het fraaie panorama aanschouwden vanop de Piazza della Repubblica in Treia. We geraakten aan de praat en de burgemeester leidde ons binnen in het mooie stadhuis op de piazza. Na de rondleiding in de pinacoteca, toonde hij ons een eigenaardig bewerkt houten stuk met stekels op, waar je je hand kan insteken en dat dient om een lederen bal weg te slaan.

 

 

 

 

Dit balspel is een traditie van Treia en heeft bijgedragen tot de bekendheid van dit oud dorpje in de Marken. Het spel dateert al uit de renaissance. Vooral in de 18de en 19de eeuw werd het spel gespeeld in Midden en Noord Italië in arena’ s, ‘sferisteri’ genoemd. Deze arena’ s hadden een lengte van 90 tot 100 meter en een breedte van 16 tot 18 meter. Daarrond was er plaats voor het publiek en er was ook een muur van 20 meter hoog. Tot 1963 bestond er in Italië een federatie en in de gouden jaren van deze sport werd Treia dikwijls kampioen.

Sinds 1979 is er in Treia een feest op de eerste zondag van augustus, dat ook nationaal bekend is: ‘Disfida del Bracciale’. Voorafgaand aan dit feest wordt er gedurende 10 dagen een nationaal tornooi gespeeld dat al start op de laatste vrijdag van juli. Iedere avond is er animatie in de stad: de bars zijn open, de restaurantjes bieden speciale gerechten aan, er zijn standjes met diverse locale producten, ateliers met schilders en beeldhouwers… Het hoogtepunt is dan de eerste zondag van augustus, met een grote optocht in historische kostuums.

Extra foto's

Plaats een reactie