Op stap met de pastoor van Piansano

Tijdens één van de laatste vakanties met een goede vriendin, passeerden we in het kleine dorpje Piansano in Lazio, niet ver van Tuscania. Het is een klein dorpje, waar op het eerste zicht niets bijzonders is, maar op de website zagen we een mooie luchtfoto en blijkbaar was de kerk ook merkwaardig. Een reden dus om er toch eens te stoppen. We parkeerden onze auto bij een moderne kerk en trokken dan te voet in het historisch centrum.

We kwamen uit op een mooie klokkentoren met een pleintje. Op het pleintje was een gebouw met een portiek met mooie zuilen waar het stadhuis en de politiediensten ondergebracht zijn.

Wat verder in het dorp vonden we de kerk van San Bernardino da Siena. Jammer genoeg was de kerk gesloten. Bij navraag in de buurt, hoorden we dat don Andrea, de parochiepriester, naast de kerk woonde. Ook daar bleek niemand thuis. Een oude inwoner wist ons echter te vertellen dat hij in de nieuwe kerk was omdat er daar binnen een uur een begrafenis plaatsvond. We waagden onze kans…

Don Andrea was druk bezig in de moderne kerk om de voorbereidingen van de begrafenis te regelen. We spraken hem aan en vroegen hem om de oude kerk te bezoeken. Hij keek op zijn horloge en we mochten in zijn auto stappen. Het werd een memorabele uitstap. We gingen binnen langs de pastorie die in verbinding stond met de kerk. Don Andrea toonde ons de kerk en gaf ons een uitgebreide rondleiding. Nadien opende hij een kleerkast in de pastorie met eeuwenoude en waardevolle gewaden, bekleed met brokaat. Deze dienden om de madonna del Rosario te kleden voor de jaarlijkse processie. Na de rondleiding zag hij dat het hoog tijd was voor de begrafenis. We vroegen onze schuld. Een weesgegroetje volstond, zei hij, en we kregen nog mooie afbeeldingen van de Madonna mee. Daarna mochten we terug in zijn wagen stappen en reed hij met ons terug naar de nieuwe kerk. Daar stond de begrafenisstoet al te wachten op de pastoor, die in zweet toekwam en met 2 vrouwen in zijn auto….

De uitleg die we kregen was zeer interessant:

 

Kerk van San Bernardino da Siena

Deze kerk dateert uit de 16de eeuw. In die eeuw kwam ook een kolonie van mensen uit Toscane in het dorp wonen, zodat de kerk een patroonheilige uit Toscane kreeg. Nu nog kan je in het dialect van de bevolking de Toscaanse tongval horen. In de 18de eeuw werd de kerk volledig herbouwd en vergroot door de uitbreiding van de bevolking. De huidige kerk heeft een schip met 6 zijkapellen. Het plafond is beschilderd met fresco’ s uit de 18de eeuw. In één van de zijkapellen staat een beeld van de Heilige Bernardino. Dat beeld wordt ieder jaar op 20 mei in een processie in het dorp rondgedragen.

In de kerk is ook het lichaam bewaard van Lucia Burlini. Deze vrouw leefde in de 18de eeuw. Ze leidde zelf een armoedig leven en ze vervulde een belangrijke rol in het leven van de bevolking van Piansano. Haar geboortehuis kan je nog zien in de straat van de nieuwe kerk.

De madonna del Rosario van Piansano

In de rechterkapel van de kerk vind je het beeld van de Madonna del Rosario met het kindje Jezus. De eerste zondag van oktober is er een processie met het beeld. De vrijdag ervoor wordt het beeld aangekleed met de gewaden die Don Andrea ons toonde. Er zijn zelfs passende gewaden voor het kindje Jezus!

De madonna krijgt ook een gouden kroon die gedurende het jaar in een kluis in een bank zit. Onder begeleiding van 2 politieagenten wordt die kroon afgehaald. Op vrijdag is er een dienst en wordt de Madonna in een houten baldakijn in de kerk binnengebracht onder gezang en applaus van de menigte. De dragers zetten het beeld op het altaar en vandaar wordt het beeld met een mechanisme in het altaar omhoog gehesen. Don Andrea toonde ons de truc die zich achter het altaar bevond. Het beeld wordt tot de zondag bewaakt, de politieagenten slapen zelfs gedurende 2 nachten in de kerk. De zondag van de processie daalt de Madonna op ‘miraculeuze wijze’ weer naar beneden onder het gejuich van de bevolking. Iedereen in het dorp viert het feest mee. Oudere mannen halen hun trouwkostuum weer boven, vrouwen dossen zich feestelijk uit en gaan naar de kapper en de jongeren kopen nieuwe kleren voor de gelegenheid. Dit evenement is niet bekend, er komen geen toeristen, maar het is zeker de moeite om eens mee te maken!

 

Extra foto's

Plaats een reactie