Op truffeljacht in Umbrië en Lazio

Onze buurman Massimiliano is politieagent en in zijn vrije tijd gaat hij graag op truffeljacht. Vorige zomer mochten we hem begeleiden om deze unieke ervaring mee te maken.truffel2

Massimiliano heeft speciaal een oude Fiat Panda gekocht voor de truffeljacht, want deze auto’ s zijn ideaal om op alle moeilijke terreinen te rijden. Met 2 speciaal opgeleide honden in de kofferbak, vertrokken we ‘s morgens vroeg richting Umbrië. In de zomer is het best om heel vroeg te vertrekken, want het wordt gauw te warm voor de honden. Na de verplichte koffiestop in de bar, bereikten we het moeilijk te vinden terrein. Massimiliano heeft duidelijk veel ervaring en weet waar hij truffels kan vinden. De meeste truffeljagers houden hun vindplaatsen geheim, want er is veel rivaliteit tussen de jagers. We hoorden zelfs dat honden vergiftigd worden.

 

truffel3De honden werden uit de kofferbak gehaald en waren duidelijk enthousiast. Ze begonnen nerveus rond te lopen en telkens ze een truffel vonden, begonnen ze wild met de poten te graven. Massimiliano moest oppassen dat ze de truffel niet zelf opaten, want de honden zijn er dol op. Als de honden de truffel in de mond houden, moet hij heel vlug zijn om deze af te nemen. De honden krijgen een koekje als vervanging. Soms laat hij de honden ook een (kleine) truffel opeten als beloning en om hen tevreden te stellen.

 

 

 

Als de honden heel het terrein afgelopen hadden en tenslotte niets meer vonden, verplaatsten we ons naar andere terreinen. We genoten intussen van mooie landschappen in Umbrië en Lazio

truffel13truffel15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vroeger werden ook varkens gebruikt om de truffels op te sporen, maar die woelen de grond te veel om zodat er het jaar nadien geen truffels meer groeien. Honden brengen minder vernieling aan. Ik kan me ook voorstellen dat het handiger is om honden mee te voeren in de Fiat Panda dan een varken op de achterbank. De honden worden van jongs af intensief opgeleid. Massimiliano steekt er heel veel tijd in, en je voelt dat hij een speciale band heeft met de honden. Er zijn veel soorten truffels. Voor de zoektocht naar de witte en kostbaarste truffels in de herfst worden speciale honden opgeleid.

Rond 11u kwamen we terug thuis, met een mooie buit. ‘s Avonds genoten we van een lekkere omelet, natuurlijk bestrooid met geraspte truffel!

truffel1

 

 

Extra foto's

2 Responses to “Op truffeljacht in Umbrië en Lazio”

 1. De clippel

  In welke streek zijn er truffeljachten gedurende welke periode?
  Dank

  • Ludwine Vanacker

   Beste Gaby,

   Gedurende heel de zomer en het najaar is het mogelijk om op truffeljacht te gaan. In Piëmonte heb ik een verblijfplaats waar er speciaal een truffeljacht kan georganiseerd worden. Als je dit in Umbrië of Lazio wil doen, kan dat ook. Als je hiervoor geïnteresseerd bent, kijk ik waar ik het kan aanbieden. Gelieve mij in dit geval te laten weten welke vakantiewoning en periode jullie interesseert.
   Groeten, Ludwine

Plaats een reactie