Museo Taruffi

Een niet te missen parel in het noorden van Lazio is Civita di Bagnoregio, ook wel ‘la città che muore’ (de stervende stad’) genoemd. Maar Bagnoregio heeft nog een andere troef: het museo Taruffi. Op het eerste zicht lijkt dit museum weinig interessant (het ziet er van buitenaf klein uit en oude auto’s behoren niet direct tot mijn interessesfeer).
Onlangs echter beleefden we een aangename avond in een wijnbar met een gezelschap heren. Twee van hen hadden een band met het museum: Flavio is voorzitter en de 83 jarige Marino is medewerker in het museum. We passeerden blijkbaar al jaren voorbij het museum zonder dat we konden beseffen dat het waardevolle historische stukken herbergt en jaarlijks talrijke bezoekers aantrekt. Flavio en Marino waren de volgende morgen al present in het museum om ons een persoonlijke rondleiding te geven. We waren verrast!

Piero Taruffi
Het museum is genoemd naar Piero Taruffi (1906-1988), zonder twijfel één van de grootste autopiloten uit de vorige eeuw. Zijn overwinningen zijn talrijk: de Mille Miglia, de Giro di Sicilia, de Carrera Panamericana, de Stella Alpina… Hij reed met Ferrari, Lancia, Cisitalia…

Taruffi studeerde in 1932 af als ingenieur aan de universiteit van Rome en legde zich toe op diverse studies van de mechanica en de aerodynamica. Uit deze studies ontstond het idee om een aerodynamische auto te ontwerpen: de Bisiluro.

De aerodynamische auto Bisiluro die Piero Taruffi in 1948 ontwierp. Deze wagen werd ook wel Tarf genoemd.

Deze auto was in 1948 klaar en hij bekwam er een brevet voor. Het museum bezit tal van ontwerpen en technische studies o.m. hierover.
Taruffi staat ook bekend als ontwerper van de autodromen van Vallelunga en vele andere (tot in Japan toe).

Het museum
In 1988 richtten 12 gepassioneerde mensen een vereniging op om allerlei evenementen i.v.m. oude auto’s te organiseren. Inmiddels is het aantal geïnteresseerden al uitgebreid tot meer dan 1000 en kregen ze het oude slachthuis van Bagnoregio toegewezen als museum. Het museum herbergt tal van waardevolle auto’s, tekeningen, ontwerpen en ook een collectie oude (auto)radio’s. Het is een interessant museum met tal van didactisch materiaal. Dankzij dit museum staat Bagnoregio nu ook op de kaart als ‘Città dei Motori’.


De vereniging organiseert elk jaar een aantal prestigieuze activiteiten: de Coppa Rodolfo del Drago en de Coppa Marchese del Grillo. Deze laatste activiteit had laatst plaats in september 2021 en Flavio reed mee in een oude Chevrolet, verkleed als Elvis Presley.

Micro cars
Na de tweede wereldoorlog werden er in Italië micro cars of mini auto’s geproduceerd. Ze worden ook bubble cars genoemd. De Isetta was de eerste micro car.

Deze autootjes hadden een prachtig design met een futuristisch ontwerp, vaak ook op 3 wielen. Er werden er duizenden van geproduceerd, ook door andere merken. Uiteindelijk waren deze mini autootjes te klein als familie auto en werden ze vanaf de jaren ’70 niet meer geproduceerd.

De Volpe was een micro car van de firma ALCA. Het autootje werd voorgesteld in Rome in 1947 als goedkoper alternatief van de Fiat Topolino. Uiteindelijk werden er slechts een honderdtal exemplaren van gemaakt. Het bedrijf ging frauduleus failliet en veel geïnteresseerden hadden een voorschot betaald en verloren hun geld. In totaal ging het om 300 miljoen lire.

De Volpe wordt de voorloper genoemd van de bubble cars, maar er kwamen slechts een honderdtal modellen op de markt.

De Janus was een micro car die gemaakt werd in de jaren 1957 en 1958. De auto werd genoemd naar de Romeinse god Janus, de god met 2 gezichten, omdat de voor- en de achterkant op elkaar geleken. De deuren bevonden zich zowel aan de voor- als aan de achterkant en de motor bevond zich in het midden van de auto.

De Janus uit 1958 met 2 deuren en neerklapbare banken.

Het museum heeft ook een cabrio mini car van Messcherschmitt. Deze Duitse firma was producent van vliegtuigen, maar mocht door de rol die het speelde tijdens de tweede wereldoorlog, geen vliegtuigen meer maken. Het bedrijf begon met de productie van mini cars. Toen het bedrijf terug actief mocht zijn in de luchtvaart, stopte het de productie van deze mini car.

De mini car van de vliegtuigbouwer Messerschmitt

La Strada
Aan de inkom van het museum staat een motorwagen zoals gebruikt werd door het hoofdpersonage Zampanò in de film ‘la Strada’ van Fellini. Deze film werd bijna volledig opgenomen in Bagnoregio in de jaren ’50 van vorige eeuw en bekwam een Oscar als beste buitenlandse film.
In de film speelde de technieker van het voertuig, Ugo Trucca en zijn vrouw Nevina, een trouwscène. De originele wagen is verloren gegaan, maar de kleinzoon van Ugo en Nevina bouwde de motorwagen na en gebruikte daarbij enkele stukken die zijn grootvader nog had. Deze motorwagen bevindt zich nu in het museum, samen met de originele trouwkleren van het huwelijkspaar.

De motorwagen die ook gebruikt werd in ‘La Strada’
Een scène uit de film met de personages Zampanò (Anthony Quinn) en Gelsomina (Giulietta Masina)

Na al die jaren leeft de herinnering aan de film nog verder in Bagnoregio. Vele inwoners van Bagnoregio figureerden erin.
Drie jaar geleden waren we aanwezig bij een herdenking van La Strada. De film werd in openlucht afgespeeld op het marktplein van Bagnoregio. Er werd ook een scène opnieuw uitgevoerd met een koorddanser en de inmiddels 93-jarige Nevina kwam op het podium getuigen.

Filmfestival in Bagnoregio in 2018
Nevina Trucca die figureerde in de film ‘La Strada’

Wil je ook dit interessant museum bezoeken?
Je kan er terecht van woensdag tot zaterdag van 10u tot 13u en van 15u tot 19u.
Adres: via Fidanza 55, Bagnoregio

Plaats een reactie