Viterbo is een fascinerende stad, en als je er langer verblijft, ontdek je steeds nieuwe pareltjes. Het museo della Ceramica is er zo eentje.
Het museum is gevestigd in het Palazzo Brugiotti, een gebouw dat gebouwd werd door kardinaal Alessandro Farnese in 1573 . Nadien kwam het gebouw in bezit van rijke families zoals de familie Cobelluzzi e Brugiotti. Op de hoofdingang vind je de initialen BR terug die verwijzen naar de periode vanaf 1930 toen de Banco di Roma er een filiaal had. Het palazzo bevindt zich in de via Cavour en heeft een prachtige tuin die je gedeeltelijk kan zien vanuit het museum.
Het museum strekt zich uit over 7 zalen met een indrukwekkende collectie van 380 stukken. Het grootste deel van deze keramiekstukken zijn afkomstig uit zogenaamde ‘butti’, putten die gegraven werden in tufsteen onder de vloer van middeleeuwse woningen en die dienden als afvalplaats.
Het parcours is chronologisch en leidt de bezoeker naar de verschillende voorwerpen die gebruikt werden in Viterbo en andere plaatsen in het noorden van Lazio vanaf de 12e tot de 17e eeuw. In iedere zaal is er een prachtige affiche met uitleg en foto’ s van de bekendste voorwerpen. Zo is er ook een zaal met aardewerk ‘la Zaffera’. Dit is een techniek met kobaltblauw in reliëf, dat typisch was voor Viterbo. Deze techniek werd slechts in enkele streken in Italië gebruikt, zoals in de streek van Firenze-Siena en Faenza. In de middeleeuwse wijk San Pellegrino is er ook een winkeltje waar je aardewerk vindt, gemaakt met deze techniek.
In een andere zaal is er een prachtige collectie met potten voor specerijen en potten die gebruikt werden in de farmacie.
Ook opmerkelijk in de laatste zaal is de collectie met ‘ceramica d’ amore’. Vooral in de renaissance (eerste helft van de 16e eeuw) gebruikten galante (en welgestelde) jongeren aardewerk als geschenk aan hun geliefde om hun liefde te verklaren. Daarop staan taferelen met symbolen, meestal namen of initialen van de geliefden (Giulia bella, Eusepia, Batista, Veronica), ook symbolen (hartjes), spreuken (‘memento’ of vertaald ‘herinner mij’). In andere gevallen zijn er ook religieuze verwijzingen (zoals een zegende hand, verwijzend naar een liefde die bezegeld werd met een huwelijk, of een spreuk zoals ‘Ama Dio’) en zelfs erotische scènes.
Het museum is gratis toegankelijk en is open van donderdag tot zondag van 10u tot 13u en van 15u30 tot 18u30.
Jammer genoeg is alles in het Italiaans, maar er is een zeer vriendelijke mevrouw die graag uitleg geeft en je ook kan bijstaan in het Engels