Museo del confetto Giovanni Mucci

In Andria (Puglia) werden we aangetrokken tot een uitnodigende etalage die een museum bleek te zijn: het ‘museo Giovanni Mucci’. Op deze plaats begon Giovanni Mucci in 1894 een winkel waar hij chocolade, snoep en confetti begon te produceren. We kwamen er terecht in een prachtige winkel met een authentiek interieur met snoep en confetti in alle mogelijke smaken, vormen, aroma’ s en kleuren. We werden rondgeleid door 2 goede gidsen, achterkleinkinderen van Giovanni, en ook wel de Sorelle Mucci genoemd. Ze gaven ons een uitzonderlijke rondleiding, toonden ons de oude machines en vertelden met veel passie over de geschiedenis en tradities van de confetti en dit afgewisseld met het proeven van de confetti. Een unieke ervaring!

Zo leerden wij dat confetti in Italië algemeen gebruikt worden voor alle belangrijke gelegenheden in het leven. In België kennen wij confetti enkel als ‘doopsuiker’, die wordt uitgedeeld bij een geboorte. In Italië is het ook de gewoonte dat die gegeven worden wanneer iemand afstudeert, dan worden er rode confetti uitgedeeld. Ook bij een huwelijk worden er confetti gegeven, er worden zelfs verschillende soorten aangeboden als buffetvorm en onderdeel van de desserts.
In Puglia hadden ze 1 generatie terug nog de gewoonte dat de toekomstige schoonouders ieder jaar aan de verloofde van hun zoon een mand met confetti uitdeelden. Als de toekomstige schoondochter geen confetti kreeg, kwam er meestal geen huwelijk, want dit betekende dat de schoondochter niet in de smaak viel…
Ook bij carnaval werd er met confetti gegooid. Voor huwelijksjubilea zijn er gouden en zilveren confetti.

Op de verdieping onder de winkel staan nog de originele productiemachines. Er werden hier vooral amandelen uit Andria verwerkt. Er is ook een mooie videofilm te zien, de originele schrijfmachine waarmee Giovanni werkte, en zelfs nog de telefoon met een telefoonnummer dat bestond uit slechts 2 cijfers. Een pareltje van industriële archeologie!

Na het bezoek kan je ook confetti kopen. Ik kan je verzekeren dat niemand hier kan aan weerstaan. Zelfs ik niet, alhoewel ik geen snoeper ben, vond de confetti super!

Nu is de vierde generatie Mucci aan zet. De productie gebeurt nu in een industrieterrein, maar steeds met dezelfde zorg voor kwaliteit. En dat loont: Mucci werd zelfs door de Gambero Rosso verkozen als de nummer 1 in Italië voor hun confetti, en dat voor de meer bekendere confetti uit Sulmona!

Museo del confetto, via Museo del Confetto 12, Andria (vlakbij de kathedraal).
Open van maandag tot zaterdag 8u30-14u en 16-21u. Ook op zondag van 10-13u.
Voor een rondleiding van een uur (kostprijs 5 euro) kan je best vooraf rerserveren via de website www.museodelconfetto.it. Rondleidingen kunnen ook in het Frans of in het Engels.

Extra foto's

Plaats een reactie