3

Museo Civico di Viterbo

Net buiten de stadsmuren van het historisch centrum van Viterbo, is er een interessant museum in een middeleeuws klooster uit de 12de eeuw, naast de kerk van Santa Maria della Verità. Alleen al een bezoek aan het klooster is de moeite waard.

museoc2museoc1JPG

 

Het museum herbergt heel veel sarcofagen uit de tijd van de Etrusken en Romeinen, opgravingen uit veel omliggende archeologische sites (o.a. Ferento), een pinacotheek met werken van de 12de tot de 19de eeuw en een collectie tekeningen van de macchina van Santa Rosa.

In de benedengalerij kan je talrijke sarcofagen in nenfro zien uit archeologische sites van Musarna (op 10 km ten westen van Viterbo), Norchia (langs de via Aurelia) en Cipolaretta (nabij Musarna). De voorstelling gebeurt op een originele manier op borden die ook in het Engels vertaald zijn. De overledenen stellen zichzelf en hun familie voor. Een hele mooie collectie, maar wel jammer dat de sarcofagen vervuild zijn door de duiven.

museoc3

In de aanpalende zalen is er een sarcofaag in terracotta te zien. Alle sarcofagen waren beschilderd, ook de stenen sarcofagen van nenfro, maar de kleuren van de terracotta sarcofaag zijn nog lichtjes bewaard. Deze dame was zeer welstellend, want enkel de rijken konden zich een sarcofaag in terracotta veroorloven.

museo3

Na de periode van de etrusken, kwam de periode van de Romeinen. De sarcofagen komen grotendeels uit Ferento, waar de familie Salvi één van de belangrijkste families was. Van deze familie is de bekendste zelfs voor enkele maanden keizer geweest in Rome, na de dood van Nero in 69 na Christus. Deze sarcofagen zijn in nenfro en ze zijn niet zo verfijnd.

Romeinse sarcofagen van heel bekende en rijke overledenen werden in marmer gemaakt, een materiaal die van elders moest komen en enkel voor de rijken was voorbehouden. De meest bekende romeinse sarcofaag in Viterbo is de sarcofaag van de Bella Galliana. Hierop staat een jachtscène afgebeeld. Deze sarcofaag werd in 1158 gebruikt voor het lichaam van een vrouw met een legendarische schoonheid. De echte sarcofaag bevindt zich in het museum, een copie kan je zien op de markt van Viterbo.

museo5

Op de bovenverdieping zijn enkele bekende schilderen van Sebastiano Del Piombo te zien: de geseling van Christus en de Pietà (uit 1516).

museo6

In de eerste helft van de 15de eeuw schilderde Pastura ‘Il Presepe’ (de stal).

museo7

Verder een terracotta van Della Robbia, en nog een collectie van tekeningen van vroegere macchina’ s van Santa Rosa.

museo8museo9

 

Het museum is dagelijks open van 9 tot 19 uur en is echt een aanrader!

Extra foto's

  • 3
  • 3
  • 3

Plaats een reactie