Mislukte olijfoogst

De olijfoogst in het noorden van Lazio, gekend voor zijn uitstekende olijfolie, was dit jaar dramatisch. Normaal gezien is er vanaf half oktober tot december heel veel activiteit in en rond de molens, maar dit jaar moest ik vaststellen dat de meeste persinstallaties gesloten waren. Dit fenomeen deed zich blijkbaar ook voor in de rest van Italië en grote delen van Spanje.

Het voorjaar was te nat en ook de zomer was regenachtig en niet warm genoeg. Door deze uitzonderlijke weersomstandigheden zijn de olijven aangetast door schimmel en door de olijfvlieg. De meeste olijven vielen vroegtijdig van de bomen en de overige olijven die nog aan de bomen hingen, waren ook aangetast. Heel veel olijfboeren deden dan ook niet de moeite om hun olijven te oogsten. Duizenden bomen werden niet geoogst. Voor de streek betekent dit een serieuze economische ramp. Fiorenzo van agriturismo Le Poggere heeft dit jaar nochtans zwaar geïnvesteerd in een nieuwe persinstallatie. Zijn 2000 bomen hebben bijna niets opgebracht en werk voor derden was er ook nauwelijks. Alle olijfboeren die ik ken, bevestigen dat ze dit nog nooit meegemaakt hebben. Een gevolg van de klimaatopwarming en de verandering van de seizoenen?

Dit betekent dat er weinig olijfolie zal zijn en dat de prijs door de schaarste wellicht de hoogte zal in gaan. Er zijn zelfs olies die schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens expert Fiorenzo is olijfolie een product waar heel veel mee gefraudeerd wordt. Om extra vergine olie op de markt te brengen, moet de zuurtegraad van de olijfolie lager zijn dan 1%. Veel producenten voegen echter chemische producten toe aan de olie om de zuurtegraad naar beneden te halen om deze dan te verkopen als ‘extra vergine’. Ook worden veel olies gemengd met olie van een minderwaardige kwaliteit (verkregen door opwarming) en met olies die niet afkomstig zijn van Italië. Voor de consument is het moeilijk om te weten welke olie zuiver is. De grote merken Bertolli en Carapelli zijn al in handen van Spaanse multinationals, maar ook bij de kleinere merken ben je helemaal niet zeker. Om goede olijfolie te maken, komt er heel veel handarbeid kijken. Het kan helemaal niet dat je slechts 6 à 7 euro per fles betaalt in een supermarkt. Je koopt dus het best bij de producent zelf. De eigenaar van Castello Santa Maria in San Michele in Teverina vertolkt het als volgt: dit jaar heb ik bijna geen olie, en de olie die ik heb is niet van dezelfde kwaliteit als de vorige jaren, maar ik heb tenminste olie van mijn eigen olijven, die niet gespoten worden en die ik zelf pers.

Extra foto's

Plaats een reactie