Michelangelo en Sebastiano

Twee topwerken uit de provincie Viterbo vertrekken binnenkort naar London voor de tentoonstelling ‘Michelangelo en Sebastiano’. De tentoonstelling heeft plaats in de National Gallery aan het Trafalgar Square en duurt van 15 maart tot 25 juni. Michelangelo was bevriend met Sebastiano del Piombo en ze werkten ook samen.

Het eerste werk is de Pietà, geschilderd tussen 1512 en 1516 door Sebastiano del Piombo uit het Museo Civico in Viterbo. Dit schilderij staat op de cover van de tentoonstelling.

 

Maar er is ook een werk van Michelangelo: ‘Cristo Portacroce’ of ‘Giustiniani’ (genoemd naar de koper). Dit beeld van wit marmer en 2,5 meter hoog, wordt sinds 1644 bewaard in het klooster San Vincenzo in Bassano Romano. Het is het beeld van de verrezen Christus. Het beeld werd steeds toegeschreven aan een anoniem kunstenaar uit de 17de eeuw. Deze zou zich geïnspireerd hebben aan een analoog werk van Michelangelo in de Chiesa di Santa Maria Sopra Minerva in Rome. Pas na onderzoek in 2001 is gebleken dat het werk gemaakt werd door de jonge Michelangelo in de jaren 1514-1516. Michelangelo werkte het beeld echter niet verder af toen hij een zwarte ader in het marmer op de linkerkaak van Christus vaststelde. De afwerking gebeurde door een al even grote naam in de kunstgeschiedenis: Bernini.

Extra foto's

Plaats een reactie