La Tomba del Cervo

Nabij Barbarano Romano (op 30 km van Viterbo) liggen de Etruskische necropolissen van San Giuliano, één van de meest interessante archeologische zones in la Tuscia Viterbese.

De meest monumentale tombe is de Tomba del Cervo, of de graftombe van het hert. Deze graftombe meet 14,5 m op 8m en is een grote blok, uitgehouwen uit tufsteen. Het is een ‘tomba a dado’, dit betekent dat de graftombe langs de 4 zijden uitgehouwen is en dus geïsoleerd staat (in tegenstelling tot de ‘tomba a semidado’, die langs 3 zijden uitgehouwen is). Aan de zijkanten zijn er trappen uitgehouwen, die naar het bovenste terras leiden, waar de begrafeniscultus gebeurde. Aan een andere zijde is een valse toegangsdeur uitgehouwen.

In de graftombe is er een kamer die toegankelijk is via een ‘dromos’, waar er enkele sarcofagen gevonden zijn. Die sarcofagen kan je bezoeken in het plaatselijk museum in Barbaranum Romanum.

Op een zijwand staat een bas-reliëf afgebeeld van een hert, aangevallen door een hond of een wolf. Deze afbeelding is waarschijnlijk niet origineel uit de tijd van de Etrusken, maar is het symbool geworden voor het ‘Parco Regionale Naturale Marturanum’.

Extra foto's

Plaats een reactie