La Cappella del Barolo

Net buiten het middeleeuwse dorpje La Morra in Piëmonte staat er een opvallende kleurrijke kapel te midden van een mooi landschap: de ‘cappella di Santa Maria delle Grazie’.

De kapel werd gebouwd in 1914 en werd oorspronkelijk gebruikt door de arbeiders die in de wijngaarden werkten. De kapel raakte in verval en in 1972 kocht de familie Ceretto de kapel en de wijngaarden errond. De kapel en de wijngaarden liggen in de Langhe en in de wijngaarden groeien de druiven voor de Barolo, vandaar de naam ‘cappella del Barolo’. In 1999 gaf de familie opdracht aan een Engelse en een Amerikaanse kunstenaar om de kapel om te vormen tot een hedendaags kunstwerk. David Tremett, de Engelse kunstenaar, werkte aan de buitenkant, terwijl Sol LeWitt de kapel van binnen beschilderde. De familie Ceretto is een klinkende naam in de wijnwereld, en ze hebben nog enkele opvallende kunstwerken in Piëmonte, o.a. in Alba.

De kapel is één van de meest gekende en herkenbare gebouwen in de streek. Ze ligt langs een wijnroute die de moeite waard is om er te wandelen of er even te stoppen als je de streek in vespa of auto verkent.

 

Extra foto's

Plaats een reactie