La Cappella Baglioni in Sipicciano

In de Tibervallei ligt een klein dorpje Sipicciano, deelgemeente van Graffignano (provincie Viterbo) en gelegen op een tufstenen plateau. Vanaf het dorpje heb je een mooi uitzicht op de streek. Aan het gezellige marktpleintje paalt een oude middeleeuwse borgo met het kasteel van de adellijke familie Baglioni. Twee achthoekige torens geven toegang tot de oude borgo.

sipic15sipic1

In de oude borgo is een merkwaardig kerkje: Santa Maria Assunto in Cielo. Op het einde van de 16de eeuw gaf Alberto Baglioni de opdracht om een kapel in de kerk te bouwen. Door de dood van Alberto werden de werken echter voortgezet door zijn zoon Pirro. De Capella Baglioni is een bezoek meer dan waard: er zijn schitterende fresco’ s te zien die enkele mirakels voorstellen van Sint Franciscus van Assisi die tijdens zijn pelgrimstocht daar zou gepasseerd zijn. De fresco’ s zijn het werk van de Viterbese schilder Grazio Bernardo, die ook in het kasteel zou geschilderd hebben.

 

sipic14sipic10

sipic5sipic7

 

Om de kapel te bezoeken, moet je wel de sleutel afhalen in de plaatselijke bar. De bar op het marktplein is trouwens ook een aanrader en tot ver buiten Sipicciano gekend voor zijn zelfbereid ijs.

Jammer dat alles zo in verval is in de borgo. De meeste huizen zijn niet meer bewoond. Ook de kerk is niet verzorgd. Nochtans is de kapel een pareltje en is er weer Europees geld naar de kerk gegaan. Opnieuw een gemiste kans voor het toerisme in Lazio…

Extra foto's

Plaats een reactie