Klein Venetië

Chioggia is het kleinere broertje van Venetië, maar minder gekend en minder toeristisch.  Het gezellige en charmante stadje ligt in de Venetiaanse lagune en wordt ook wel ‘Klein Venetië’ genoemd door de kanalen en de bruggen. Chioggia is met een lange brug verbonden met het vasteland.

Het stadje heeft een belangrijke vissershaven, één van de belangrijkste aan de Adriatische kust, en elke dag, behalve op maandag, is er een kleurrijke en levendige vissersmarkt. De monumentale toegang is een kunstwerk van een kunstenaar uit Padua uit 1939, gekend als de ‘Portale a Prisca’. Dit kunstwerk uit de fascistische periode, werd gemaakt in opdracht van de ouders van Prisca, een meisje dat jong stierf en die op het monument afgebeeld wordt. Ze schonken het monument oorspronkelijk aan een school. Je vindt in Chioggia talrijke visrestaurantjes, waar je heel lekker en goedkoop verse visgerechten kan eten.

Chioggia is niet groot. De belangrijkste straat is de corso del Popolo, een straat met veel terrasjes en winkeltjes, wat laat vermoeden dat er hier toch wel veel toeristen komen. De straat komt uit op de Ponte Vigo, een stenen brug uit de 17e eeuw. Aan de brug staat een pilaar met een gevleugelde leeuw, deze geeft het einde aan van de Fossa Clodia, een oude Romeinse weg. De leeuw op de zuil wordt ook wel ‘il gatto’ genoemd, omdat het een kleiner beeld is van de leeuw op het San Marcoplein in Venetië.

Het meest imposante gebouw in de corso del Popolo is het Palazzo Comunale, een neoclasistische gebouw. Net zoals Venetië heeft Chioggia ook heel wat kerken. De kerk Sant’ Andrea ligt in de hoofdstraat en is gekend voor de oudste klok ter wereld. Een bezoek aan de klokkentoren loont de moeite, er is een klokkenmuseum in ondergebracht maar je hebt er ook een prachtig uitzicht over het stadje.
Een andere interessante kerk is de Chiesa San Domenica. Alleen al de ligging is uniek, want dit kerkje is gebouwd op een eigen eilandje. Bovendien vind je er de oudste crucifix ter wereld en een schilderij die toegewezen is aan Tintoretto.

En net zoals Venetië zijn Lido heeft, heeft ook Chioggia een eigen strand: het strand van Sottomarina.

Je kan Chioggia het best bereiken met het openbaar vervoer of met de boot. Er zijn dagelijkse boottochten vanuit Venetië.

 

Extra foto's

Plaats een reactie