Kaasmakerij Cioffi in Viterbo

De wijk Pianoscarano  in Viterbo was vroeger arm en de huisjes waren klein. Aan de via San Carlo, de straat die naar de universiteit leidt binnen de muren van het historisch centrum. ligt een klein winkeltje waar kaasproducten van Cioffi verkocht worden. Je kan er niet naast kijken, want er komen heel wat klanten binnen en buiten. Cioffi is een instituut en is gekend in en buiten Viterbo. Dikwijls staat er een rij klanten tot buiten te wachten.

De kaasmakerij werd gestart in 1939 door Gregorio Cioffi. Intussen is het reeds de derde generatie die de traditie voortzet. Nog steeds wordt de kaas gemaakt volgens de traditionele technieken die de grootvader gebruikte. Het is een zwaar werk en de eigenaar klaagt er over dat weinig Italianen nog bereid zijn om dit werk te doen. Er werken in de kaasmakerij heel wat buitenlanders. De boerderij is gelegen buiten het centrum van Viterbo en heeft een honderdtal koeien.

De kwaliteit is dan ook uitstekend. Het assortiment bestaat uit kaasproducten uitsluitend gemaakt van koemelk. Cioffi is vooral gekend voor de mozarella, die in 2011 zelfs de beste prijs in Rome behaalde. Daarnaast bestaat het gamma nog uit: fior di latte, kleine mozarellakaasjes ‘ciliegine’ (kleine kersjes) genaamd, stracchino, ricotta, treccia (mozarella in de vorm van een vlecht), gerookte provola.

Caseificio Cioffi, via San Carlo 14, Viterbo

Extra foto's

Plaats een reactie