Jagers in Todi

In Italië is de zomer nu definitief voorbij. Maar de intrede van de herfst heeft ook zijn voordelen, want de herfst is in Italië het gastronomische seizoen bij uitstek.

De wijnoogst was goed en ook de olijfoogst is veelbelovend. De zomer was warm, er was geen slecht weer en er waren geen insecten. Er worden ook weer truffels, kastanjes, noten en funghi porcini gezocht en geoogst.

Ook de jagers schieten terug in actie. In Lazio en Umbrië wordt gejaagd op everzwijnen, hazen en ander wild. Vorige week waren we getuige van wel een heel bijzondere en lugubere jacht.

In Umbrië zaten we gezellig in een restaurantje in de buurt van Todi, toen een groep van ongeveer 15 jagers toekwam. Ze kwamen er dineren. Het restaurant had hun buit klaargemaakt: ze hadden wel 150 leeuweriken geschoten en gepluimd. De arme vogeltjes, met kopje, draaiden op lange spiesen in het haardvuur. Ze werden op 2 manieren bereid: met een speciale saus en gegrild in het haardvuur. De jagers peuzelden de vogeltjes op, totdat er enkel nog beentjes overbleven. Ze boden ons een proevertje aan. Enkel de borst was volgens ons eetbaar. Het smaakte wel lekker naar wild.

De jacht is in Italië een belangrijk sociaal gebeuren. Naast de jacht op groot- en kleinwild, mag er blijkbaar in bepaalde streken ook geschoten worden op vogeltjes. In veel streken in Italië is het eten van zang- en trekvogels populair, iets wat wij ons niet kunnen voorstellen.

 

Extra foto's

One Response to “Jagers in Todi”

  1. Ria Matheussen

    Helaas ben ik ook geconfronteerd geworden met dit vreselijk fenomeen in Puglia. Ik ben beschaamd, als mens, dat wij zoveel leed aan de dieren bezorgen.

Plaats een reactie