Isola Bisentina

Op het meer van Bolsena zijn er 2 eilanden: Bisentina en Martana. Het eiland Bisentina is het grootste.

Het eiland is genoemd naar de Etruskische stad Bisenzio die zich aan het meer van Bolsena bevindt. Sinds de 15de eeuw was het eiland eigendom van de familie Farnese, daarna kwam het in handen van de kerk en sinds de 19de eeuw is het eiland privé bezit van een adellijke familie. Nu nog is het eiland eigendom van de aristocratische familie dei Principi del Drago, die ook een palazzo in Viterbo bezit. Deze familie gebruikte het eiland gedurende de tweede wereldoorlog om te ontsnappen aan de Duitsers.

bisentina2Het eiland heeft 7 kerken (zelfs één met mooie fresco’ s), een Franciscaner klooster, een colombarium, een tuin all’ italiano’.. Er is ook de beruchte gevangenis ‘Malta dei Papa’ die uitgegraven werd en slechts een kleine opening had om het licht binnen te laten. Reeds van ver valt de koepel op van de kerk van San Giacomo en San Cristoforo. Deze koepel is een ontwerp van Vignola, de architect van de familie Farnese. Deze kerk is nu blijkbaar volledig in verval en de fondsen ontbreken. De familie heeft reeds met eigen middelen veel gebouwen gerestaureerd op het eiland, maar er is meer nodig. Dit eiland zou een een belangrijke toeristische attractie kunnen zijn, maar de overheid besteedt zo weinig middelen om het toerisme in Lazio te ontwikkelen.

Het eiland was al meerdere keren het decor voor films, waaronder er enkele zeer bekend zijn. In 1990 werd de film ‘Stasera a casa di Alice’ van Carlo Verdone gemaakt, met o.a. de kerk van S. Giacomo en Cristoforo als decor. Ook de recente film ‘Le Meraviglie’ uit 2014 speelt zich voor een groot deel af op het eiland. Deze film van Alice Rohrwacher sleepte in Cannes zelfs de grote prijs van de jury in de wacht. In de hoofdrol speelt Monica Bellucci. Ook enkele vissers van Marta speelden mee.

bisentina5

Extra foto's

Plaats een reactie