Il sentiero dei briganti

De Maremma in Lazio is een uitgestrekt gebied met bossen, struikgewas, grotten… Je kan er kilometers rijden zonder dat je een huis of een persoon tegenkomt. Een ideaal gebied dus als onderkomen voor voortvluchtigen. In de tweede helft van de 19e eeuw had de Maremma, toen malariagebied, te maken met het fenomeen van banditisme. Er opereerden kleine bendes van 3 à 4 personen die zich verdeelden over het territorium.

Een belangrijke brigand was Domenico Tiburzi, afkomstig van Cellere, die ontsnapt was uit de gevangenis en gedurende 20 jaar een verborgen leven leidde als voortvluchtige. Hij leefde van beschermingsgeld, een soort taks die de grote grondbezitters betaalden in ruil voor bescherming. Hij werd de koning van de Selva del Lamone genoemd, hij stond aan het hoofd van een gestructureerde criminele organisatie. Uiteindelijk werd hij gevat en neergeschoten in de omgeving van Capalbio in 1896. In het museo del Brigantaggio in Cellere kan je de geschiedenis ervan zien.

Er is een uitgestippelde route van 90 km die door het gebied loopt. Het gebied strekt zich uit in de provincie Viterbo tussen Acquapendente en Montalto di Castro, ten westen van het meer van Bolsena. Je passeert door 2 natuurreservaten: de Monte Rufeno en de Selva del Lamone, Vulci, het meer van Bolsena en het meertje van Mezzano. Langs het pad liggen mooie dorpjes als Grotte di Castro, Gradoli, Cellere, Latera, Farnese, Ischia di Castro, Valentano…
Je kan op verschillende plaatsen starten en er staan aanduidingen en borden langs de weg. Je kan het best het pad te voet doen, maar ook te paard of met de mountainbike.

Een 7 daagse trektocht vertrekt vanaf de Monte Rufeno tot Capalbio en Ansedonia in Toscane. Voor inlichtingen: [email protected]

 

Extra foto's

Plaats een reactie