‘Il racconto dei racconti’ in Lazio

‘Il racconto dei racconti’ is een film van Matteo Garrone uit 2015 met o.a. Salma Hayek in de hoofdrol. De film is gebaseerd op 3 fabels van Giambattista Basile die geboren is in de 16de eeuw.

Garrone ging voor zijn film op zoek naar mooie en verborgen locaties in Italië. Iedereen die de film bekijkt, zal ongetwijfeld het achthoekige kasteel Castel del Monte uit Puglia herkennen. Andere scènes spelen zich af in Sicilië (Gole dell’ Alcantara, het Castello di Donnafugata), Puglia, de Abruzzen (Castello di Roccascalegna), Toscane (Castello di Sammezzano in Reggello, de oude Etruskische wegen uitgegraven in tufsteen in de gemeentes Sorano, Sovana, Pitigliano)…

Er zijn echter ook 2 plaatsen in het noorden van Lazio die als decor dienden voor de film. Zoals zoveel plaatsen in Lazio, zullen wellicht weinigen hier ooit van gehoord hebben. Ik betwijfel zelf als de inwoners uit de buurt de plaatsen kennen.

Bosco di Sasseto in Torre Alfina (*)

Dit bos wordt ook wel het ‘bosco di Biancaneve’ of het bos van Sneeuwwitje genoemd, omwille van de sprookjesachtige natuur. Het is geen gewoon bos, en dat zie je als je tussen de grote oude boomtronken loopt. Het bos is een natuurpark en toegankelijk voor het publiek.

sasseto3sasseto6

 

Het Castello di Montelcalvello in Grotte Santo Stefano

In dit prachtige middeleeuws kasteel is er een kleine borgo. Het kasteel is in privé bezit en is niet toegankelijk voor het publiek. Je kan wel de kerk en de binnenkoer bezoeken, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Ik ontdekte het kasteel toevallig deze zomer, maar ik kwam niet verder dan de ingang van het kasteel. Een dove bodyguard versperde de toegang…

montelcavello1montelcalvello2

 

Dat la Tuscia dikwijls als decor gebruikt wordt in films, is niet te verwonderen: de streek heeft veel magische plaatsen, is nog authentiek en niet ontdekt door het massatoerisme. Enkele voorbeelden van films:

  • Il vangelo secondo Matteo van Pasolini (in Chia)
  • La Strada van Felini (in Bagnoregio)
  • I due colonnelli met o.a. Alberto Sordi van Stefano Vanzina (Bagnoregio)
  • Pinocchio (Bagnoregio)
  • Stasera a casa di Alice van Carlo Verdone (meer van Bolsena)
  • Le Meraviglie van Alice Rohrwacher (meer van Bolsena)
  • Tre uomini e una gamba van Aldo, Giovanni&Giacomo en Massimo Venier (het Lago Pellicone in Vulci)
  • …..

 

(*) Foto’ s afkomstig van Tuscia Turistica

 

 

Extra foto's

Plaats een reactie