‘I misteri’ in Bolsena

Bolsena, het mooie stadje gelegen aan het gelijknamige meer, viert op 24 juli zijn patroonheilige, Santa Cristina. Het feest is een hoogtepunt voor Bolsena en wordt ieder jaar bijgewoond door duizenden toeschouwers.

De avond ervoor, op 23 juli, beginnen de festiviteiten. Op verschillende pleinen, verspreid over het historisch centrum van de stad, staan podiums waar de ‘misteri’ uitgebeeld worden. De misteri zijn een soort levende schilderijen die verwijzen naar de martelingen die de jonge Cristina moest ondergaan: de marteling met het wiel, met het vuur, de adders, de duivels, de geseling, de dood met de pijlen… Het zijn de inwoners van Bolsena zelf die deze taferelen uitbeelden. Ze staan er opgesteld als statische figuren die niet bewegen en niet spreken, gekleed in de klederdracht uit de Romeinse tijd.

Het feest begint ‘s avonds met een eucharistieviering in de Basiliek van Santa Cristina op de graftombe, voor de gelegenheid overvloedig versierd met bloemen. Daarna wordt het beeld van Santa Cristina in processie met talrijke kerkelijke leiders door de stad gedragen, gevolgd door een grote menigte. Bij het passeren langs de verschillende podiums gaat het doek open en worden de misteri zichtbaar. Het transport van de Santa Cristina gaat door de nauwe straatjes van de historische benedenstad, daarna begint de klim naar de bovenstad naar de Chiesa del Santissimo Salvatore, de eindbestemming van het beeld. De dag daarop in de voormiddag, speelt hetzelfde spektakel zich opnieuw af en keert het beeld terug naar de Basiliek.

Dit folkloristisch feest gaat al sinds eeuwen ononderbroken door. Een aanrader om mee te maken als je in die periode in de omgeving verblijft.

Extra foto's

Plaats een reactie