Hoe een goede olijfolie herkennen?

Olijfolie kiezen in een supermarkt is moeilijk: het assortiment is groot en de benamingen op de etiketten zijn al even onduidelijk (olijfolie van eerste persing, extra olijfolie, olijfolie vergine…). Hoe kan je een authentieke goede Italiaanse olijfolie herkennen?

Olijfolie is een natuurlijk basisproduct dat vooral gebruikt wordt in de mediterrane keuken, maar er is heel veel gesjoemel. Er worden veelal chemische producten gebruikt om de zuurtegraad naar beneden te brengen en er worden ook veel olijfolies vermengd met andere olies. Ideaal zou zijn om de olie direct te kopen van een producent. Dan moet je echter ook de producent kennen, moet je op de hoogte zijn van de verschillende stappen in het proces, van de pluk, de juiste periode van de pluk en de persing. Dit is uiteraard voor de meeste consumenten niet mogelijk. Maar je kan toch wel op enkele details letten. Enkele tips:

  • Probeer de grote internationale merken die veel publiciteit maken, te vermijden. De hoeveelheden die zij aanbieden zijn zo groot dat ze andere olijfolie moeten invoeren en dat gaat meestal niet gepaard met kwaliteit.

olijfolie2

  • Zorg ervoor dat je nooit olijfolie koopt in een transparante fles. Hierdoor is de olijfolie blootgesteld aan het licht en dat versnelt het oxydatieproces. Ook een verpakking van plastiek is uit den boze. Plastiek heeft een negatieve invloed op de smaak van de olie. Geen enkele producent van kwaliteitsolijfolie zou er ooit aan denken om een transparante glazen verpakking of verpakking in plastiek te gebruiken.

olijfolie1

  • Lees aandachtig de informatie op het etiket. Ga niet voort op een mooi etiket, maar zorg ervoor dat er een vermelding ‘olio extravergine di oliva’ op het etiket staat. Kijk ook op de lijst van de ingrediënten. Daar zou in principe ook enkel ‘olio extravergine di oliva’ mogen op vermeld staan. Bovendien zou er ook moeten opstaan: ‘ottenuto mediante processi meccanici’, wat betekent dat de olie verkregen is door mechanische processen. Dit betekent dat de olie niet geraffineerd is en geen chemische behandeling heeft ondergaan. In principe moet ook vermeld worden welke olijfsoorten gebruikt zijn: een monovariëteit of een blend van verschillende soorten. In geval van een blend moeten alle soorten vermeld worden.
  • Olijfolie is beperkt houdbaar (2 jaar). Let dus op de houdbaarheidsdatum
  • Tenslotte is de prijs ook een indicator. Olijfolie is een product waar veel werk aan te pas komt. Een fles olijfolie van minder dan 10 euro per liter in de supermarkt kan echt geen authentieke Italiaanse olijfolie zijn.

Extra foto's

Plaats een reactie