Het MAXXI in Rome

In de wijk Flaminia, ten noorden van het historisch centrum van Rome is er en museum voor hedendaagse kunst en architectuur die zeker de moeite loont om te bezoeken.

MAXXI staat voor ‘Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo’. Het is het eerste nationaal museum voor hedendaagse kunst en architectuur in Italië. Het museum wordt geleid door een stichting, opgericht in 2009 door het ministerie van cultureel erfgoed. Het museum opende in 2010 zijn deuren voor het publiek.

Het project voor dit prachtig gebouw werd in 1998 toegewezen aan de architecte Zaha Hadid. Ze werd geselecteerd uit 273 kandidaten vanuit heel de wereld. Het gebouw bestaat uit 3 verdiepingen met overlappende ruimtes. Je komt binnen in het atrium of de piazza, een grote ruimte met trappen en natuurlijk licht. In totaal is er 30.000m2 aan expositieruimte. Er is een ruimte voor permanente collecties, maar het MAXXI werd opgevat als een brede culturele campus voor verschillende activiteiten, zoals tentoonstellingen, workshops, conferenties…. Na je bezoek kan je ook terecht in de mooie boekenwinkel en café.

MAXXI, via Guido Reni 10, Rome. Openingsuren: elke dag van 11u tot 19u en op zaterdag van 11u tot 22u. Op maandag gesloten.

Extra foto's

Plaats een reactie