Het klooster van Celleno

Celleno is een klein middeleeuws dorpje gelegen in het noorden van Lazio. Toen we er enkele jaren geleden voor de eerste keer kwamen, leek het ons niet veel bijzonders: een lange straat met nieuw gebouwde huizen. Als je echter de straat verder rijdt naar het prachtige Celleno Vecchio met zijn kasteel, zie je rechts van de weg een oud klooster liggen. Nieuwsgierig als we zijn, gingen we binnen en we ontdekten er een prachtig klooster met binnentuin en een heel gastvrije vrouw.

Het klooster is een franciscaner klooster en werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Het werd verschillende keren herbouwd en in de 18e eeuw werd het uitgebreid tot een klooster voor 30 religieuzen, minderbroeders van Franciscus van Assisi. Binnenin zijn er veel fresco’ s uit het leven van Franciscus. Buiten aan de ingang is er een klein kerkje in Romaanse stijl.

In de jaren ’80 van vorige eeuw kwam het klooster in handen van 3 families die er bij wijze van experiment samen leefden, een soort cohousing project avant la lettre… Het klooster werd gerestaureerd en is nu voorzien als logies voor allerlei groepen, jongeren, families, scholen, pelgrims… Er worden stages, bezinningen, religieuze evenementen, seminaries… in gehouden. Er kunnen tot 50 mensen in verblijven. De slaapkamers zijn de vroegere cellen en de eetkamer de vroegere refter van het klooster. Er is ook nog een tuin, een moestuin, een park, een park met een mooie collectie steeneiken en zelfs een tennisveld. Het is een oase van stilte en rust. De 3 gastfamilies ontvangen de gasten. De vrouw die thuis was toonde ons het volledig complex en we kregen zelfs een drankje aangeboden.

Langs de weg is het klooster ommuurd met een lange muur met een kruisweg. Tussen de verschillende staties van de kruisweg zijn er muuroppervlakken van 9 meter lang. Deze muur wordt een ‘muro narrante’, dit is een artistiek en cultureel project waarbij 2 kunstenaars uit Celleno de muren zullen beschilderen met scènes uit het leven van Franciscus, zoals die zich ook binnen in het klooster bevinden. We zijn benieuwd!

Extra foto's

Plaats een reactie