Het geologisch museum in de Cività

Sinds 2012 is er in de Cività di Bagnoregio een museum met de naam ‘museo geologico e delle frane’. Het is een klein museum op de tweede verdieping van het 16de eeuwse palazzo Alemanni Mazocchi, gelegen aan het hoofdplein. In dit palazzo was er al in de 13de eeuw een ‘parlamentum’. Voor het gebouw zijn er stenen banken, ‘het salon’ van de Cività genoemd.

museo2

Het oude dorpje Cività is met een plateau (het zogenaamde ‘zadel’) verbonden met Bagnoregio. Sinds 1764 is dit plateau echter met 40 m gedaald. De oorzaken zijn: erosie, grondverschuivingen en aardbevingen. Vanaf de 15de eeuw tot op heden hadden er in totaal reeds 134 grondverschuivingen plaats! De Cività wordt daarom ook ‘la città che muore’ (de stervende stad) genoemd.

Met multimedia technieken kan je in het museum de geologische geschiedenis van de streek zien. Je ziet er ook welke middelen van preventie en monitoring er vandaag gebruikt worden om de risico’ s van instabiliteit te verminderen en welke interventies reeds gebeurd zijn. Zo kan je beter begrijpen welke strijd de Cività gestreden heeft om te overleven.

Het loont de moeite om bij een bezoek aan de Cività eveneens het museum te bezoeken, zodat je beter de geschiedenis van het dorpje kan begrijpen. Je hebt maximum 1 uur nodig voor het bezoek.

Toegangsticket is 3 euro, maar er is ook een goedkoper combiticket samen met de toegang tot de Cività. Maandag gesloten

 

Plaats een reactie